Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

14. marts 2002


Terrorfrygt kan bruges
5. MAR. – Det har da været lidt beklemmende, at iagttage den åbenlyse skadefryd Amdi Petersen-sagen vækker hos borgerlige journalister, både æter- og papirbårne, samt pluskæbede bureaukrater inden for politi og ministerier, folk hvis egne organisatoriske evner lige rækker til arrangere den årlige vejfest.
Havde det ikke været for USA’s terrorparanoia, var Holstebros politimester ikke nået så langt i sagen, men dette terrorkort er jo et herligt nyt våben at bruge for dem, der vil skære igennem alle forsinkende humane hensyn. Men foreløbig kan alle de skadefro da glæde sig, når man til eksempel kan læse følgende i dagspressen, efter at Amdi Petersen nu er blevet anbragt i en 32-mands celle: Indespærring i amerikanske fængsler kan nedbryde selv de stærkeste personligheder. Her er der intet privatliv, fangerne iføres ens dragter og kastes i håndjern og tunge kæder ved transport, og når de fremstilles i retten. En total ydmygelse af det enkelte individ.
Selvfølgelig skal manden straffes hvis han har begået noget ulovligt, men det her er jo straf før dom. Forråelsen breder sig, også herhjemme. Har I snart fået nok?

Bent Jørgensen
Hårbøllevej 60. 4792 Askeby

EU truer ikke grundlov
8. MAR. – Peter Skårups (MF for DF/medlem af EU-konventet) indlæg den 7. marts indeholder en fejlslutning af dimensioner, nemlig den antagelse at en forfatning er lig en europæisk statsdannelse og den danske stats ophør. Peter Skårup har nemlig valgt at hæfte sig ved, at EU-konventets arbejde skal lægge op til en forfatning, og kortslutter på den baggrund, i stedet for at se på indholdet. EU-konventet skal, ifølge Nice-traktatens erklæring nr. 23, tage stilling til, hvordan traktaterne forenkles, skabe en afgrænsning mellem EU og medlemsstaternes kompetencer, give vælgerne mere direkte indflydelse og skabe åbenhed. Det paradoksale er, at nej-sigerne i årevis har råbt demokratisk underskud og bureaukrati efter EU, og nu hvor der i kraft af EU-konventet lægges op til en grundig diskussion af Europas fremtid og reformering af EU’s institutioner, så råber nej-sigerne forfatning og mere Union. Det er ikke bare ukonstruktivt, det er desværre også forudsigeligt!
Den danske grundlov udstikker de demokratiske spilleregler i Danmark. På præcis samme vis vil en europæisk forfatning udgøre spillereglerne indenfor EU, i forholdet mellem borgerne i Europa og EU’s institutioner. En europæisk forfatning er ikke en konkurrent til den danske grundlov, den er et supplement.

Rikke Kargaard Christensen
politisk medarbejder i Europabevægelsen

Det Onde
8. MAR. – Det onde er:
At betragte sit medmenneske som objekt.

Tom W. Petersen
A. D. Jørgensensvej 19, 1. th.
2000 Frederiksberg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu