Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
27. marts 2002


Energi - nye energiformer!
21. MAR. – Grønthøsterne er drønet hen over stort set alle organisationer og institutioner, der ikke betjener sig af kulbrintebaseret energi (olie, kul og gas). Årsagen er angiveligt, at man vil liberalisere=centralisere energiforsyningen for sidenhen at kunne sælge disse aktiver – elselskaberne samt DONG til en eller flere store udenlandske energiselskaber. Det får håbes, at det ikke bliver til ENRON-lignende selskaber, og at prisen bliver høj nok.
Uanset hvad får man nok fyldt et hul i statskassen for at kunne klare skattestoppet eller en skattereform, som omfordeler skattetrykket. Det skulle nødigt gå, som med det, der i dag hedder TDC, der blev solgt til halv pris.
Men tilbage til alle de nedlagte såkaldte energicentre. Det kan ikke være tåbeligt alt sammen, hvad de har præsteret, selv om særligt udvalgte påstår det. I hvert fald har de blomstret lokalt til irritation for de traditionelle energiselskaber, og har man overset, at olieprisen atter er steget . Eller er det hele bare gjort for at skaffe plads til kerneenergien igen?
Var det ikke bedre at sætte fokus på f.eks. bølgeslagsenergien fra Vesterhavet? Til det formål er der forskningsviden og en begyndende kapacitet til stede. For der bliver ikke mere olie og gas, og de energikilder bliver dyrere og dyrere og dyrere.

Hans Stengaard Jessen
Borrevej 25
6400 Sønderborg

Slut med udsyn
21. MAR. – Center for Dansk Billedkunst lukker pr. 1. januar. Eller det vil sige, CDB bliver nedlagt som selvstændig institution. Det er noget nær en katastrofe for dansk kunstliv, idet CDB har haft overordentlig stor betydning for den internationale udveksling.
CDB har bl.a. inviteret udenlandske kuratorer til Danmark, så de ved selvsyn kunne iagttage den rivende udvikling, dansk kunst var og stadig er inde i.
Det har da heller ikke skortet på interesse. I slutningen af 1990’erne fandt flere betydningsfulde, skandinaviske udstillinger sted i Europa. Og man møder fortsat et stigende antal danske kunstnere på store internationale gruppeudstillinger og kunstbiennaler.
Alene her i foråret deltager kunstnere fra Danmark på biennalerne i Gwangju og Big Torino, ligesom der til sommer både er dansk deltagelse på den 4. Manifesta og ikke mindst Documenta – årets internationale kunstbegivenhed.
Hertil kommer selvfølgelig alle de mindre spektakulære udstillinger rundt omkring i verden, hvor kunstnere fra Danmark deltager med støtte fra CDB.
Men nu skal det altså være slut, mener man i Kulturministeriet. Ikke nok med, at man beskærer kunststøtten og institutionerne herhjemme, nu skal billedkunstnernes muligheder for at gøre sig gældende i udlandet også begrænses. Og det i en tid hvor Danmark ellers er højt placeret på ’kunstens internationale verdensrangliste’. Men mon ikke det på længere sigt vil vise sig dumt ikke at statse på kunsten og den kulturelle udveksling?

K. Kern
Engvej 80, 2300 Kbh. S

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her