Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

2. marts 2002


Venstrefløjens EU-politik
24. FEB. – Jeg synes i øvrigt, det er fascinerende nok at tænke tilbage på, at lige meget hvad de selv siger om det, så er det en kendsgerning, at dengang EF var en sammenslutning af suveræne stater, der ville have en toldunion og skabe et stort, fælles marked til gavn for erhvervslivet og økonomien som sådan – dengang var folkene på den danske venstrefløj de argeste modstandere af det.
Men efterhånden som det hed Union og fik en politisk overbygning, og hvor man i EU-regi fik et såkaldt subsidaritetsprincip, et nærhedsprincip, der allernådigst gav de enkelte lande beslutningekompetance (ikke fordi de i sig selv havde det, men fordi de blev tildelt det), og der f.eks. kom sådan noget som et Europæiske Overvågningscenter for Racisme og Fremmedhad, så man i EU-regi kan rende rundt og lave sindelagskorrektioner overfor de danske og østrigske befolkninger – i takt med det, er venstrefløjen blevet mere og mere positivt stemt overfor foretagendet.

Asbjørn Christensen
Engelstedsgade 1, 2100 Ø

Finansiering i Tjetjenien
24. FEB. – I artiklerne om Tjetjenien den 14.feb. står at Berezovsky af Putin-styret og FSB beskyldes for at yde »de tjetjenske oprørere« økonomisk støtte til deres krigsførelse under dække af penge til en cementfabrik i Tjetjenien.
Jeg kan oplyse, at pengene fra Berezovsky (cirka 15 mill kr.) er blevet anvendt til genopbygning af denne fabrik. Fabrikken blev ødelagt af russiske bomber i den første tjetjenske krig, men genopbygget efter krigen. Det statslige tjetjenske byggefirma PMK-2 har købt store mængder cement hos fabrikken efter dens genopbygning. At Berezovsky’s støttepenge ikke er blevet anvendt til deres angivne formål er således en af de sædvanlige russiske løgne.
Svaret på, hvorfor Berezovsky har udvist så stor interesse for cementproduktionen i Tjetjenien, er et interessant eksempel på samspillet mellem oligarkernes og statens intereresser i Rusland. Før den første tjetjenske krig var der to cementfabrikker i Nordkaukasus, den omtalte i Tjetjenien og en i Cherkessien. Denne var ejet af et finansimperium som konkurrerede med Berezovsky’s. For at slippe af med en konkurrent på cement-området og opnå monopol i hele området, betalte cherkesserne i den første tjetjenske krig en general i det russiske luftvåben for at bombe den tjetjenske fabrik. Derfor Berezovsky’s interesse i at få den tjetjenske cementfabrik igang igen.

Carl Erik Foverskov
Støttekomiteen for Tjetjenien
Tokkekøbvej 29, Allerød

Værdiløst arbejde
20. FEB. – Peter Kemp er et udmærket eksempel på tilvante forestillingers magt. Han elsker at beskæftige sig med filosofi og kan derfor ikke se den mulighed, at hans arbejde kunne være værdiløst. På trods af at han ikke kan benægte, at vi arbejder med et forkert objektivitetsbegreb. Jeg finder det vanskeligt at diskutere med en mand, der ikke accepterer det, han ikke kan benægte.

Peter Zinkernagel
Fiolstræde 14, 4., 1171 Kbh. K

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu