Læsetid: 1 min.

Logik er ikke logisk

Pia Kjærsgaard kan være indskrænket nationalistisk og socialistisk på sin facon uden at være ulogisk
Debat
11. marts 2002

Filosofi
Både Peter og Henrik Zinkernagel mener, at der findes en politisk logik, som vi nægter at se i øjnene. Denne logik indebærer ifølge Henrik Z. i Information den 1.marts, at man kun rationelt kan diskutere politik, hvis man respekterer personers rettigheder og antager, at alle personer har de samme rettigheder; følgelig indebærer denne ’logik’, at magtkoncentrationer er af det onde.
Han fortæller mig nu, at denne ’logik’ er noget helt andet end formel logik. Men det er hans egen onkel, Peter Z., der i sin nyeste bog hævder, at den er så selvindlysende, at benægtelsen af den svarer til at hævde at 2+2 »indimellem er fem«, dvs. at den kan sammenlignes med formel logik.

Logik hjælper ikke
Man kan ganske rigtigt forstå logik mere bredt og vagt som en orden eller sammenhæng. Det gør det imidlertid ikke mere acceptabelt at uddrage et bestemt indhold af denne sammenhæng.
Det forsøg på at få menneskerettighedscentret nedlagt, som Dansk Folkeparti med Ayatollaen Søren Krarup som chefideolog netop har gjort, er et klart eksempel på, at ingen logik kan tvinge mennesker til at antage, at der findes menneskerettigheder.
At vi skal respektere »det andet menneskes rettigheder«, som filosoffen Levinas har sagt, er en trossag. Derfor kan man nægte at tro på sådanne rettigheder, uden at der mangler sammenhæng i tankegangen. Søren Karup og Pia Kjærsgaard kan være indskrænket nationalistiske og socialistiske på deres facon uden at være ulogiske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her