Læsetid: 3 min.

Propaganda eller information

Den fri presse som regeringstalerør
1. marts 2002

Medier
Når Information den 23.februar skriver, at USA med oprettelsen af et officielt disinformationskontor skruer tiden tilbage til den kolde krig, er det ikke helt forkert. Etableringen af Kontoret for Strategisk Indflydelse vækker mindelser om tidligere tiders forsøg på at påvirke den vestlige opinion til fordel for en fri verden under ledelse af USA, og imod datidens sovjetiske terrorstat.
Information var i øvrigt selv vældig involveret i kampen mod ondskabens imperium. I hvert fald var dets journalist Jørgen Schleimann (og vist flere) på CIA’s lønningsliste – det skete blandt andet gennem den ’Kongressen for Kulturel Frihed’ Martin Burcharth nævner. (Se min kronik »Kampen om sjælene«, 7. august 2000.)
Dengang fik den amerikanske præsident også glimrende rådgivning i at stille landet i et bedre lys, mens det foretog sig mindre pæne ting. Der blev holdt møder mellem Præsidentens Specielle Rådgiver vedrørende Psykologisk Krigsførelse og udvalgte filmfolk som indgik aftaler om at placere ’velklædte negre’ i films, for at kunne tilbagevise insidiøse, kommunistiske påstande om, at der fandt racediskrimination sted i Amerikas forenede Stater.
Men vi behøver ikke gå helt så langt tilbage for at finde eksempler på sammenblanding af information og propaganda. Under den tidligere fase i kampen mod frihedens fjender på Balkan, skred den amerikanske efterretningstjeneste til at lade medarbejdere ansætte som praktikanter på CNN. Militærfolk fra hærens Psychological Operations Group (PSYOPS) virkede i forskellige funktioner på den kendte station.
Da journalisten Alexander Cockburn i sin tid fremdrog forholdet blev han først stærkt angrebet af en talsmand fra stationen, men i løbet af skænderiet indrømmede CNN-fyren, at fem praktikanter fra PSYOPS rent faktisk havde arbejdet hos CNN.
De fem praktikanter fra hæren skulle dog ikke have haft indflydelse på programmer eller skrevet noget.

Hæren og medierne
Cockburn gravede videre i sagen og fandt ud af at der havde været et militært symposium i Arlington, Virginia, hvor deltagerne netop diskuterede brugen af pressen under militære operationer. Oberst Christopher St. John fra PSYOPS, skulle her have opfordret til et større samarbejde mellem de væbnede styrker og mediegiganterne. Han oplyste endvidere, at personale fra hans afdeling havde hjulpet til med produktionen af nogle nyheder for stationen.
Det undergravede CNN’s troværdighed. Ikke mindst set i lyset af PSYOPS tidligere meritter. I 1980’erne udgjorde officerer fra afdelingen staben på Det nationale Sikkerhedsråds Office of Public Diplomacy – et snusket regeringsagentur, som plantede historier i pressen, til støtte for Reagan-administrationens politik i Centralamerika. Dengang beskrev en embedsmand kontoret som beregnet til »psykologisk krigsførelse af den slags militæret udfører for at påvirke en befolkning i fjendtligt territorium.« Men altså her til indenlandsk brug.

Propagandaaktivering
Senere fastslog en undersøgelse at kontoret havde været involveret i forbudte propagandaaktiviteter, og det blev lukket efter Iran-Contra-skandalen, men havde da nået at påvirke dækningen i anerkendte blade som Wall Street Journal, New York Times og Washington Post.
Men PSYOPS består stadig, og en officer herfra arbejdede i CNN’s satellit-afdeling. Dette passer fint med PSYOPS’s arbejde på at finde ud af, hvordan man kan få kontrol med de kommercielle stationers nyhedssatellitter med henblik på at sætte ’en kegle af informationstavshed’ ned over et område, hvor specielle operationer finder sted.
Det er indtil videre lykkedes fint under Afghanistan-felttoget. Her er ikke sluppet meget ud, som har været i modstrid med det, den amerikanske ledelse har ønsket skulle ud.
Pentagon skal ifølge medievogtergruppen Fairness and Accuracy in Media have opkøbt alle kommercielt optagede satellit-billeder af Afghanistan for at forhindre medierne i at bruge dem.
Yderligere blev forleden journalisten Doug Struck fra Washington Post truet på livet af amerikanske soldater, hvis han fortsatte med at snuse rundt på et sted, hvor amerikanere havde dræbt civile.
Et rammende udtryk for, hvad den amerikanske regering forstår ved en fri presse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu