Læsetid: 2 min.

Stjernestunder

Kan man forbyde sine børn at se fjernsyn? Kan man forbyde virkeligheden?
6. marts 2002

Medier
Greta Jo Kristensen vil gerne forbyde sin søn at se fjernsyn – »det absolut fordummende medie« giver hende »tredobbelt myrekryb«. Fortæller hun i kronikken den 1. marts: »Disneysjovs dumme dominans.«
Hendes søn vil gerne se. Men det må han ikke for mor. »Snak situationen igennem,« skriver hun – som råd til andre forældre, der ønsker at skride ind mod børnenes medieforbrug.
Greta Jo Kristensen – mit eget kulturradikale ophav op ad dage, som hun var dengang i 50’erne og 60’erne: Også hun troede, man kunne sætte grænser for den moderne verden med forbud på forbud og nej efter nej. Også hun ønskede at snakke situationen igennem: »Hvis du læser tegneserier, så bliver du massemorder!« Det stod i avisen, så det måtte hun tro!
Fjernsynet, det farlige fjernsyn var også bandlyst i det modernistiske 50’er-møblement. Det var først i 1962, væggen åbnede sig hjemme hos os. Og hele verden strømmede ind.

Latter i dagligstuen
60’ernes fjernsyn, den sort-hvide skærm. Ungdomsoprøret – det begyndte i fjernsynet. Det gjorde verdenskunsten også: Tv-teatret. Beckett. Ionesco. Chaplin. Gøg og Gokke. Den store latter i dagligstuen. 30’ernes hollywoodkomedier. Disneys Juleshow. Hitchcock, gys og gru og højt humør. Stjernestund efter stjernestund foran den sort-hvide skærm.
Hvor også Kennedy blev myrdet, Vietnamkrigen rasede – og månen lå som en flad, grå ørken for øjnene af os. En fortryllet sommernat i 1969. Vi så det alle sammen: Det umulige skete – i virkeligheden.
Skidt og møg og uhyrlige tv-serier kom også til os, i læssevis: Volmer Sørensen, Familien Flint, Flygtningen. Det hele kom lige ind i stuen. Det forandrede os, mens vi sad der ved skærmen. Hvorpå vi drog ud – og forandrede verden. Ikke med massemord – men med masser af fantasi.
Fjernsynet ødelagde ikke den første generation, der så det. Hvorfor skulle det så ødelægge dem, der kommer efter?
Lad dog børnene være. Lad dem se disneysjov, de gamle mesterværker, det nye bras, lad dem se det hele, skidt og kanel.
De forvandler alligevel alting til guld, for det kan de. Og det skal de. Deraf skaber de den verden, de selv skal leve i. Og som vi gamle skal dø i, uanset hvor mange forbud, vi ønsker at udstede – mod netop dette beklagelige faktum?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu