Læsetid: 3 min.

Stort, småt, sikkert, usikkert

Lad os genopbygge en fødselshjælp med det bedste fra ’gamle dage’ og det bedste fra i dag
Debat
8. marts 2002

Fødsler
Kresten Philipsen (KP) udtaler sig den 21. februar om sikkerhed, arbejdsmiljø og organisation af fødselshjælpen i Danmark.
Det antydes, at Information går jordemødrenes ærinde i sin forsideleder den 7. februar Men sikre fødsler er ikke alene vores sag.
Mange kvinder har reageret på Tænk og Tests forespørgsel om, hvor mange der oplever at føde uden tilstrækkelig tilstedeværelse af en jordemoder. Vi hører om fædre, der tynges af hårde fødselsoplevelser. Er det måske lidt svært at blive udnævnt til amatørjordemoder for en nat, når man hellere ville have været forventningsfuld far?
Det er rigtigt, at der er flere jordemødre nu end før. Men i disse år vælger både unge og ældre jordemødre sig væk fra faget netop på grund af dårlige arbejdsvilkår og på grund af niveauet for fødselshjælpen. Det hjælper ikke den travle jordemoder på Kolding eller Horsens eller Roskilde Sygehus, at der er uddannet jordemødre nok. Hvis amterne ikke ansætter os, er vi lige vidt.
Vi kan gøre det bedre… Det er nemlig ikke således, at jordemødre kun har en »kernekompetence«, som KP så kækt kalder det. Vi står ikke bare og fanger barnet, når det kommer dumpende, efter at et utal af andre »kompetencer« har været inde over… Nej, vi er uddannet til at varetage svangreomsorg, fødselshjælp og barselpleje til både ukomplicerede og komplicerede forløb. At sætte os til kun at yde en fortravlet omsorg spilder vores evner og giver en vagtbyrde, der ikke overgås andre steder i sundhedsvæsenet. Vi kan jo ikke tynde ud i beredskabet aften og nat eller sende patienterne på weekend eller juleferie. Og hvor finder du i øvrigt den sygeplejearbejdskraft, som du vil aflaste jordemødrene med, KP? Også i relation til arbejdskraftmanglen på sygeplejeområdet er der god fornuft i at lade jordemødre arbejde med hele deres selvstændige virksomhedsområde.
Så kan vi garantere en sammenhængende omsorg, og vi kan inddrage de jordemødre, der må trække sig fra det rå tempo (hvilket vi kan dokumentere på baggrund af en undersøgelse blandt passive medlemmer af jordemoderforeningen).

Mangel på hænder
Jeg er enig med dig i, at god ledelse og planlægning er en forudsætning for en rationel udnyttelse af vores arbejdskraft. Men mangel på hænder kan kun afhjælpes med bedre rekruttering og først og fremmest med en indsats for fastholdelse. Her kommer det ind, om fødselshjælpen bedst udnytter ressourcerne ved, at der organiseres i store enheder. Kan en jordemoder udnyttes bedre på det store sted end på det lille? Måske, hvis målet er den størst mulige arbejdsydelse. Men vi ser jo netop, at det manglende pusterum i et psykisk krævende arbejde øger risikoen for udbrænding. Sygt personale er dyrt. Desuden ser vi en tendens til, at de større steder behandler mere, også der hvor der formentlig ikke er belæg for det. Det er også dyrt. Er det sikrere for en normalt fødende kvinde, der vel at mærke følges med en kontinuerlig risikovurdering af sin jordemoder, at føde et sted, hvor behandling er lettilgængelig, altså en specialafdeling? Nej. Det er det ikke. For hende er det lige så sikkert at føde hjemme eller på det mindre jordemoderbemandede sted. Så lad os dog slå de forskellige hensyn sammen og genopbygge en fødselshjælp med det bedste fra ’gamle dage’, kendt jordemoder, og det bedste fra i dag, nemlig en præcis visitation og et tilbud om sikkerhed efter individuelt behov. Det giver god forebyggelse, gode fødsler og gode arbejdsvilkår.
Og så er det oven i købet billigere i det lange løb… Jo, big is beautiful, but less is more!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her