Læsetid: 1 min.

Vindmøller skal tåle modvind

Satsningen på vedvarende energi må ikke føre til stigende elpriser. Derfor er det vigtigt at vindmøllerne kan klare sig på markedsbetingelser
Debat
18. marts 2002

Vindmøller
Information tegner et billede i sin leder den 8. marts af en snævertsynet regering, der ikke har forståelse for, at vindmølleudbygningen vil forgylde hele den danske befolkning og bringe os alle lidt mere i harmoni med naturen.
Budskabet er underholdende, men misvisende. Regeringen er ikke i gang med at afvikle vindkraften. Der opføres fortsat vindmøller, og elproduktionen fra vedvarende energi stiger også.
Vi har imidlertid et ansvar for, at satsningen på vedvarende energi ikke fører til stigende elpriser, som rammer både forbrugere og erhvervsvirksomheder.
I den tre år gamle elreform forventede Nyrup-regeringen, at 20 procent af elforbruget ved udgangen af 2003 blev produceret på basis af vedvarende energikilder. I stedet ser det ud til, at støtteordningerne for vedvarende energi bringer tallet op omkring 27 procent. Prisen til elforbrugere og danske virksomheder er årligt 900 mio. kroner for de ekstra syv procent. Det er samtidig en af forklaringerne på, at danske elpriser – trods den tidligere regerings løfter om det modsatte – er vokset støt de seneste år.

På markedsbetingelser
Vindmøllefabrikanterne er dygtige, meget dygtige, og det går fint på eksportmarkederne. Men det er nødvendigt, at vindmøllerne i fremtiden i højere grad bliver i stand til at fungere på markedsbetingelser nationalt, hvor vi tager hensyn til møllernes miljøfordel.
Det er usundt at vindmølleudbygningen kunstigt drives af politisk bestemte afregningspriser, finansieret af elforbrugerne. Derimod vil konkurrencedygtige vindmøller, der kan klare sig selv uden støtte, for alvor kunne øge interessen for vindmøller på eksportmarkederne. Det vil betyde større eksportindtægter, og bedre muligheder for at virkeliggøre Informations vision om det velhavende folk i nord.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her