Læsetid: 1 min.

Århus på vågeblus

Kulturministeren truer det århusianske vækstlag på livet med nedskæring på 54 procent
Debat
24. april 2002

Af THOMAS TRIER på vegne af Kultur-samvirket Kunstrådet Den Jyske Opera Århus Kunstmuseum Moesgaard Museum Aarhus Symfoniorkester Århus Festuge Svalegangen Det Jyske Kunstakademi Kulturhus Århus Entré Scenen

Kultur
Danmarks nye kulturminister spænder i disse uger livremmen voldsomt ind på landets kulturliv. Større institutioner som Nationalmuseet og Århus Teater skal spare 1,5 procent af deres budgetter. Forfatterne bliver beskåret 15 procent i biblioteksafgift. Hårdest kommer det nok desværre til at gå ud over det århusianske vækstlag. Af de 8,3 millioner, der hvert år i snit de seneste fem år er givet fra både statslige og kommunale kasser til det århusianske vækstlag, er de 4,5 millioner nu forsvundet. En nedskæring på 54 procent! Udviklingsfonden har i gennemsnit lagt 3,5 millioner i Århus om året, mens Teaterrådet har lagt en million i teaterprojektpenge. Udviklingsfonden er lukket, mens udmeldingen fra Teaterrådet lyder, at man ikke mere ser det muligt at støtte teaterprojekter. Tilbage er Århus Kommunes egne frie midler på 3,8 millioner.
Det er nyskabende teater- og danseforestillinger, digitalteaterfestivaller, kunstneriske eksperimenter med ny teknologi og på tværs af genrer, poesifestivaler, interaktive installationsudstillinger og meget, meget mere der nu forsvinder.

Jysk kulturvugge
Det vil få katastrofale følger for det påvirkelige århusianske miljø, der tidligere har vist sig at være en livskraftig kulturvugge. Da flere landsdækkende aviser således for nogle år siden udråbte Århus til Danmarks førende kulturby, var det i allerhøjeste grad det århusianske vækstlags fortjeneste.
Samtidig er Kulturministeriets nedskæringspolitik problematisk, fordi den underminerer målene i den kulturaftale som staten selv har lavet med Århus Kommune. Nemlig ’Den Regionale Kulturaftale’, hvis målsætninger i alt væsentlighed er bygget på Århus’ egen kulturhandleplan ’Vækstlag og Flagskibe’. Det er det ene ben af den aftale, man nu saver af, og det er dybt bekymrende at staten på denne måde gør sig selv til en så utroværdig samarbejdspartner.
Undertegnede vil opfordre til, at den lancerede politik for området bliver revurderet. Det virker ikke hensigtsmæssigt, at det nyskabende og idéinspirerende vækstlag i Danmarks næststørste by skal dødsdømmes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her