Læsetid: 3 min.

Fornyelse er på vej

Danmark må ikke lukke ambassaden i Zimbabwe – der er brug for, at såvel det officielle Danmark som u–lands-organisationerne støtter de demokratiske kræfter
13. april 2002

Zimbabwe
Udfordrerne til den afrikanske old-style ledertype vinder terræn. At lukke ambassaden og andre repræsentationer er at svigte de demokratiske kræfter, der mere end nogensinde har brug for støtte.
Afrikas gamle ledertype er under pres. Mest udtalt i
Zimbabwe efter valgene i 2000 og marts i år. Men eksempelvis også i Zambia, hvor regeringspartiet proklamerede en tvivlsom sejr til Mwanawasa med blot 28 procent af stemmerne.
Er der en reel fornyelse på vej? Ofte har Vesten glædet sig, når gamle eller nye ledere sagde de rigtige fraser, som faldt i Vestens smag og gav ny støtte. Og alt for ofte har man overset, at de gamle skavanker vil bestå, så længe politik alene er et spil mellem ledere, løsrevet fra folket og samfundet i øvrigt.
Det mest positive ved udviklingen i Zimbabwe er imidlertid, at opgøret hverken er et person- eller stammeopgør. Det er en kamp mellem gamle herskere og et spirende, nyt Afrika med nye normer.

Ikke de forsmåede
MDC er ikke skabt af forsmåede lederaspiranter fra Mugabes ZANU PF. Kernen er en meget bred kreds af interesseorganisationer, uafhængige fagfolk, intellektuelle og politiske aktivister. De er gået sammen i kritikken af et styre, der har udviklet sig fra en befrielsesbevægelse til en undertrykkelsesmagt. Målet er at gøre op med den afrikanske karikatur af demokrati og skabe reel politisk frihed og demokrati – ikke blot frihed for lederne.
Med sin forankring i samfundet i bred forstand adskiller MDC sig fra oppositionen i de fleste afrikanske lande, hvor magtkampene udspilles mellem rivaler, der står for samme elitære magttænkning.
Men har forsøget på at give demokratiet indhold ikke været forgæves? Nej. I løbet at de første to og et halvt år har MDC vundet 47 procent af stemmerne mod ZANU PF’s 48 procent ved parlamentsvalget. Og derefter – efter to års chikane, forfølgelse, undertrykkelse og vold – vandt Morgan Tsvangirai 42 procent ved præsidentvalget, ifølge det officielle resultat. Et resultat, som selv de traditionelle venner Mbeki i Sydafrika og Obasanjo i Nigeria har afvist. Selvom MDC ikke vandt valget – eller ikke vandt optællingen – så vil deres resultater styrke de demokratiske kræfter i hele det sydlige Afrika. Det er MDC’s fortjeneste at have brudt tabuet, at Afrikas statsmænd er hævet over politisk kritik. De har punkt for punkt påvist Mugabes og ZANUs svigten og insisteret på, at Zimbabwes folk har krav på et frit valg af ledere.

Slut med blødsødenhed
MDC har detaljeret påvist valgsvindelen. Udover reduktionen af valgsteder i byerne med ca. 30 procent, chikane og vold mod vælgerne etc., blev MDC’s observatører forhindret adgang til halvdelen af valgstederne på landet. Der påvises systematisk forskel mellem stemmetal registreret i de enkelte valgkredse og de centralt offentliggjorte resultater.
Også mediedækningen viser, hvad MDC er oppe imod. Det statslige ZBC TV’s valgindslag gav 94 procent af sendetiden til ZANU og Mugabe, og kun fire procent til MDC og Tsvangirai. De fire procent blev brugt til angreb på Tsvangirai, blandt andet under overskriften ’Fight against Terrorism!’ Tsvangirai fik ikke adgang til at optræde live. Radio Zimbabwe havde samme fordeling. Danmark har forståeligt stoppet DANIDA støtten til Zimbabwe. Regeringen har desuden besluttet en hurtig lukning af ambassaden i Harare. Beslutningen giver besparelser, men den er et fejlgreb mod strategien om at støtte demokrati og civilsamfund.
I det sydlige Afrika har Zimbabwe været et førerland med en stærk ledelse og en stærk økonomi. Dette fokus er stadig intakt. Men i dag skues der mere efter kampen mellem 78-årige Mugabe og de nye demokrater. Hvor langt vil landet synke i krise, sult og undertrykkelse? Hvordan vil folket og det internationale samfund reagere? Efter valget er undertrykkelsen vokset yderligere. Mugabe har udtalt, at det nu er slut med blødsødenhed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu