Læsetid: 2 min.

Venstrefløjens forsømte forår

At EU er ’rå kapitalmagt’, er dogmatisk nonsens
Debat
25. april 2002

EU
April er tiden for forårsrengøring, hvor gamle og udslidte ting lægges bort og smides ud. Således har vi i Europabevægelsen med forventning set frem til landsmøderne i de to danske venstrefløjspartier, SF og Enhedslisten, da førende skikkelser i begge partier har gjort sig til talsmænd for et opgør med de danske EU-forbehold.
Desværre er april også en utilregnelig måned, og man må sige, at Enhedslisten levede op til sit navn, da 98 procent af de delegerede forkastede et forslag fra Keld Albrechtsen om at bløde op på de danske EU-forbehold.
Til gengæld kan det være svært at forstå de 98 procent – for hvad er logikken i Enhedslistens afvisning af et forpligtende EU-samarbejde?
Umiddelbart gav Enhedslistens landsmøde ikke noget svar på dette bortset fra, at det fra flere sider blev slået fast, at EU er ’rå kapitalmagt’, hvilket er dogmatisk nonsens, medmindre selvfølgelig, at ’rå kapitalmagt’ er så bredt, at det også dækker over tilsyn med fusioner og ulovlige prisaftaler (der har givet bøder til eksempelvis A.P.Møller og SAS); kampen for ligestilling mellem kønnene (nedfældet i EU-traktaten og EF-domstolens praksis); kampen mod drivhuseffekten (Kyotoaftalen); eller skabelsen af et rummeligt arbejdsmarked uden social eksklusion (Lissabonprocessen).
Svaret er måske i virkeligheden også, at der ikke er nogen logik, da EU for modstanderne i Enhedslisten for længe siden holdt op med at være noget, man kan forholde sig rationelt til.

Tid for aktivitet
Men netop i denne tid er det særligt vigtigt at lægge sine forudindfattede meninger på hylden. EU står over for en række skelsættende begivenheder med udvidelsen og diskussion om EU’s fremtid i konventet i spidsen. Det er netop nu, den danske venstrefløj skal være aktiv, hvis den ønsker, at dens værdier skal være med til at præge udviklingen i EU. Det lader til, at førende SF’ere har indset dette, og vi afventer med spænding, at SF på det kommende landsmøde tager et opgør med forbeholdene.Og som alle, der har overstået deres forårsrengøring ved, er det bedst at gøre det færdigt en gang for alle.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her