Læsetid: 2 min.

Foghs katalog er fordampet

Statsministeren løber fra sit valgløfte om et kompetence-katalog for EU
Debat
21. maj 2002

EU-debat
Da vælgerne havde sagt nej til euroen ved folkeafstemningen den 28. september 2000 kom Anders Fogh Rasmussen med sit eget bud på en metode til at få danskerne på bedre tanker. Hans forslag var, at der skulle gennemføres en reform med et klart regelsæt, som fastsætter opgavefordelingen mellem EU og nationalstaterne. Dette regelsæt er siden blevet kaldt et kompetencekatalog.
Forslaget blev mødt med skepsis fra andre unionstilhængere, som frygter, at det vil gøre samarbejdet i EU for ufleksibelt. Det rokkede dog ikke Fogh som bl.a. udtalte:
»Der er brug for liberale hegnspæle i form af et kompetencekatalog, der afgrænser EU i forhold til medlemslandene. Det skal være klart, enkelt og grænsesættende.«

Forklaringsproblem
De to professorer Henning Koch og Hjalte Rasmussen har senere udformet et konkret eksempel på, hvordan et sådant katalog kunne opbygges set ud fra et dansk synspunkt. Deres eksempel er en interessant øvelse, som dog også viser, at det ikke er så let at finde en klar og enkel løsning på opgaven.
Foghs forslag om et kompetencekatalog kom med i Venstres valgprogram sidste efterår som et væsentligt punkt i relation til partiets EU-indsats. Og Fogh lægger stor vægt på, at Venstre ikke bryder sine valgløfter. Derfor har statsministeren et alvorligt forklaringsproblem, efter at han i begyndelsen af maj i år har droppet sit klare forslag om et kompetencekatalog.
I stedet taler Fogh nu om, at den danske regering vil arbejde for en klarere arbejdsdeling mellem EU og medlemsstaterne. Henning Koch tøver ikke med at betegne denne uldne formulering som manipulation. Jeg vil nøjes med at konstatere, at Venstre ved man ikke, hvor man har.
Hvis statsministeren ikke var løbet fra sit valgløfte, kunne regeringens konkrete forslag til et kompetencekatalog have været et inspirerende udgangspunkt for en mere præcis debat om afgrænsningen af EU’s kompetencer. Hvis unionsmodstanderne derefter havde taget udfordringen op med et alternativt katalog, kunne den danske EU-debat endda have fået en ny og konstruktiv dimension. Nu er løsningen måske, at udspillet kommer i den modsatte rækkefølge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her