Læsetid: 1 min.

Frit valg af børnepasning

Der findes ingen brugermanualer for, hvordan familielivet bør organiseres
Debat
15. maj 2002

Socialt
Det bliver nu op til kommunerne, hvorvidt de vil give deres et tilskud til, at forældre selv kan passe deres børn i en periode i stedet for at overlade opgaven til de kommunale institutioner. Hermed søsættes princippet om, at ’pengene følger barnet’. Det er en del af regeringens program for mere frit valg til borgerne.
Venstres nye forslag går ud på at give ’hjemmegående’ forældre et beløb pr. barn, der svarer til 85 procent af nettoudgiften for en plads i daginstitution. Der kan dog maksimalt gives tilskud til tre børn pr. hustand, og det samlede beløb må aldrig overstige den højeste sats for dagpenge. På den måde sikres det, at forældre ikke bliver hjemme og passer deres børn for pengenes skyld.
Tilskuddet gives til forældre med børn i alderen fra 24 uger og frem til det tidspunkt, hvor barnet normalt starter i børnehaveklassen, men af hensyn til integration, ligestilling, kommunernes økonomi osv., er det bestemt, at der kun kan ydes tilskud i et år pr. barn. Går det, som vi ønsker, vil loven træde i kraft 1. juli i år. Det er herefter op til de enkelte kommuner, om de vil indføre ordningen.

Efter familiens behov
Baggrunden for forslaget er, at familier er forskellige og har forskellige behov, særligt når det gælder børnepasning. Det har man selvfølgelig vidst længe ude i det virkelige liv, hvor man står ansigt til ansigt med de fortvivlede forældre, der har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, fordi de kommunale tilbud er designet efter systemets ’behov’ og ikke nødvendigvis efter en moderne families.
Venstres forslag handler derfor ikke om at binde kvinderne fast til suppegryderne. Det handler ikke om, at vi har et problem med institutionspladser. Nej, det handler om at give familierne mulighed for at planlægge deres liv efter eget behov. Vi ved nemlig, at der ikke findes nogen brugermanualer for, hvordan familielivet bør organiseres.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her