Læsetid: 3 min.

Hvem vil købe en brugt bog af denne mand?

Er Brian Mikkelsen blevet rablende gal? Og lyver han bevidst?
Debat
2. maj 2002

Kulturministeren
Information bragte den 24. april uddrag af en samtale mellem kulturministeren og en af litteraturens tunge piger, Kirsten Thorup.
Brian Mikkelsen benytter som så ofte før lejligheden til at lefle for den skønlitteratur, som han helt åbenlyst ikke ved ret meget om, men det er måske mere overraskende, at han i sin iver efter at hverve flere tilhængere blandt skønlitterære forfattere fremturer med en hjemmestrikket statistik, som for længst er skudt i sænk af formanden for Dansk Forfatterforening, Knud Vilby.
Brian Mikkelsen citeres for følgende udsagn: »Det ærgrer mig, at de skønlitterære og faglitterære forfattere ikke får en større andel af bibliotekspengene, mens så mange andre får del i dem, eksempelvis efterlevende og oversættere.« Læs lige citatet igen.

Liberal smålighed
Man kan undre sig over, at ministeren ikke kan unde efterlevende det stærkt beskårede beløb, man blev enige om ved sidste justering af biblioteksafgiften, men bortset fra denne lumpne, liberale smålighed er det ikke så mange uger siden, at fagbogsforfatterne også fik for meget ifølge kulturministeren. Han er siden blevet klogere, og det skal man ikke kimse ad, men når han nu retter skytset mod oversætterne, skal vi minde ham om, at 75 procent af bibliotekspengene går til primærforfattere af skøn- og faglitteratur, mens oversætterne får knap 17 procent. Selv om oversættelserne udgør mere end 60 procent af biblioteksbøgerne. Og dette tal ærgrer Brian Mikkelsen?
Er manden blevet rablende gal? Lyver han bevidst for at få ros af Kirsten Thorup, der jo kun kan blive rigere af, at pengene tages fra oversætterne? Eller har ministerens embedsmænd endnu ikke fået gjort deres chef opmærksom på, hvordan virkeligheden ser ud?

Gemen tyveknægt
Ministeren har allerede demonstreret, at han er en gemen tyveknægt, da han har bebudet, at beløb under 5.000 kr. ikke skal udbetales i år, selv om det reelt er en ekspropriation med tilbagevirkende kraft. Stakkels Kirsten Thorup bliver helt perpleks, da Information afæsker hende en stillingtagen til dette tyveri fra 13.000 af hendes kolleger. »Det kommer an på ...,« får hun fremstammet. Gad vide, hvordan man gradbøjer tyveri? Det må være en speciel kunst ovre hos Danske Skønlitterære Forfattere.
Knud Vilby har bøjet tyveriet i neon for småtbegavede politikere og forfattere uden jordforbindelse: Brian Mikkelsens tyveri vil give 6-7 procent mere i bibliotekspenge til Anders Fogh Ras-mussen (der får mellem 5.000 og 6.000 kr.), og samtidig fratage f.eks. Janus Kodal de knap 5.000 kr., han var lovet for sine fire digtsamlinger. Til gengæld får Kodal så lov, med hatten i hånden, at søge om de penge, han allerede havde ret til.
Det er krænkende på alle leder – som al tyveri.
Og for at det ikke skal være løgn, lufter kulturministeren en fuldstændig absurd tanke om, at oversættere kun skal modtage bibliotekspenge, såfremt de oversætter kvalitetslitteratur. Han kan lige akkurat ryste tre bedagede navne ud af ærmet: Camus, Sartre og Joyce.
Vorherre bevares.

Spørgsmål til ministeren
Vil Brian Mikkelsen være venlig at besvare følgende spørgsmål:
Skal oversættelser for fremtiden vurderes af smagsdommere, før de kan få prædikatet »fremragende litteratur«? Hvem skal indsætte disse smagsdommere? Er det kun den diffuse »fremragende litteratur«, der fortjener ordentlige oversættelser? Har danske læsere ikke krav på/brug for, at al oversat litteratur er med til at værne om det danske sprog? Skal den danske litteratur også igennem smagsdommernes vurdering, eller gælder det kun den oversatte litteratur? Mener ministeren, at også halvdårlige og rent ud sagt elendige danske forfattere skal fratages deres bibliotekspenge?
Som oversætter er man efterhånden ved at være i den situation, at der kun er én udvej tilbage: Vi må allierede os med de udenlandske forfattere, vi repræsenterer, og via EU kræve vores ophavsret respekteret.
Resultatet kunne måske få regeringen til at tænke kulturstøtte på en helt anden måde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her