Læsetid: 3 min.

Ophug dem

Fiskeriet er idag mere ubæredygtigt end for 15 år siden
11. maj 2002

Fiskeri
Fiskernes formand Bent Rulle er rasende på de sydeuropæiske lande fordi de har givet EU’s nye fiskerireform fingeren. De lande vil ikke have ophugget deres fiskere, de vil have kvoter i Nordsøen, og de vil fortsat have økonomisk støtte fra EU.
Formanden for de danske fiskere vil have ophugget endnu flere af sine medlemmer. Han vil fortsætte den ophugningskurs, som indtil i dag har kostet over en mia. skattekroner og som har fået reduceret den danske fiskeflåde til cirka 1.600 fiskefartøjer, når vi ser bort fra små joller og pramme. En masse penge til ophugning, og næsten lige så meget til moderniseringer og nybygninger.
Formålet med den offentlige støtte til ophugning af kutterne, har været at få flåden tilpasset de færre og færre fisk, altså at fiskeriet blev mere bæredygtigt, målt på fiskebestandene – men det formål er ikke blevet opfyldt.
Fiskeriet er mere ubæredygtigt end for 15 år siden, for de danske fiskere fanger næsten det samme med 1.600 fartøjer som de gjorde med 4.000 fartøjer. Og det hænger sammen med, at man har brugt ophugningsmidlerne til at få frigjort den nødvendige tonnage til nybygninger og ombygninger af de store fartøjer til at blive endnu større og mere effektive. Fiskernes formand støtter udviklingen mod ophugning af endnu 4-500 fartøjer, for så er vejen banet for indførelsen af kvoter pr. fartøj, kvoter som fiskerne så kan sælge, bytte eller låne ud.
Dette store ’misbrug’ af offentlige midler har kunnet foregå, fordi de nordeuropæiske fiskeriansvarlige i lande som Danmark og Holland samt EU-kommissionen, har ønsket den samme udvikling. Det er krystalklar nordeuropæiske politik, at få fjernet de mindre og de mellemstore fartøjer, så vejen bliver åben for handlen med kvoter. Fiskeriøkonomerne anbefaler også den udvikling. Fiskeriindustrien siger helt åbent, at de små kuttere skal ud af dansk fiskeri – hvorfor? Fordi de ikke fanger noget og fordi de bestemmer for meget!

Vind i sejlene
Danmarks Fiskeriforening med Bent Rulle i spidsen, har fået vind i sejlene. Han kæmper for havmiljøet, han kæmper for det bæredygtige fiskeri osv. imod de grådige spanioler. Og alle retter ind til højre, selv en naturorganisation som WWF støtter nu op om det der er tilbage af dansk fiskeri.
Det er en skandale, at dette samfund har tilladt den udvikling vi har været vidner til de sidste 15 år i fiskeriet. Ja, det er ikke blot en skandale, det er vanvittigt at bruge så mange penge på ophugning, uden samtidig at stille krav om, at målet, et mere bæredygtigt fiskeri blev opfyldt. Nu vil dansk fiskeri ophugge 4-500 fartøjer, til en samlet pris på 400 mill. kroner, de kommende år. Hvor ligger den rapport, de analyser, de konsekvensberegninger målt på bestandene, som retfærdiggør brugen af de mange penge? Den findes ikke, fordi det er uden betydning i hovederne på de der ønsker, og har magten til at udrydde dansk fiskeri. De har kun et ønske, at få magten over ressourcerne i havet så der kan handles med fisk – endnu inden den er fanget.

Urentable embedsmænd
Forbrugerne – de skal bare betale regningen. Regningen for dyre fisk, for ødelæggelserne af havet, ødelæggelsen af fiskebestandene og de mange fiskerihavne. Nu lukker Esbjerg Fiskeriauktion, og sammen med fiskerne, de andre auktioner, havnemiljøer, fiskekuttere, forsvinder et enestående og fagligt meget spændende kulturerhverv. De tusinder af smukke blå fiskekuttere blev ofre for fiskeriformænd, politikere og embedsmænd, som har siddet alt for mange år på de samme stole. De er ineffektive, de er urentable, de er synkefærdige og så kan selvfølgelig ikke tiltrække de unge nye kræfter.
Det er på høje tid de bliver hugget op så nye og unge kræfter kan komme til.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu