Læsetid: 2 min.

Staten diskriminerer

Hvorfor har mænd værnepligt, men ikke barselsorlovspligt?
31. maj 2002

Værnepligt
Takket være NATO’s generalsekretær, George Robertson er værnepligten på dagsordnen i de danske medier. Et overset element i denne debat er ligestillingsspørgsmålet, hvilket måske skyldes, at diskrimination grundlæggende forbindes med kvinder.
Politikerne taler begejstret om kvindernes værneret som udtryk for ligestilling. Men ligestilling er det ikke, når forsvaret for mændene er en pligt, mens det for kvinderne er en mulighed, en ret. Mændene skal tvinges, mens kvinderne kan vælge. Hvordan man end vender og drejer det, er mændene her diskrimineret, men sådan skal det jo være, for det står i Grundloven. Diskrimination er altså fint nok, vi skal bare stadfæste den i loven.
Paradoksalt nok afviser flere af de selvsamme politikere, der ønsker at fastholde værnepligten, at lovgive om mændenes pligt til at tage en del af barselsorloven. At tvinge mændene til at passe deres egne børn ville være et utænkeligt indgreb i familiernes liv, men at udskrive 25 Procent af en årgang unge mænd til underbetalt tvangsarbejde – hertil regnes også nægtertjenesten – i op til et år ses som noget helt naturligt og ganske problemløst, uagtet at det sker alene pga. deres køn og en tilfældig lodtrækning.

Tager ikke stilling
Den manglende debat skyldes nok ikke, som det påstås fra politisk side, at der er opbakning til ordningen. En mindre gruppe unge mænd følger sig – med god grund – urimeligt behandlet. 75 procent af mændene kan gå lettede og frie hjem fra session; kvinderne skal slet ikke af sted. Dette store flertal af befolkningen behøver således ikke at tage videre stilling til forsvar og værnepligt, og derfor forveksles ’opbakning’ med ligegyldighed.
Når et flertal af politikerne ønsker at fastholde værnepligten i dens nuværende diskriminerende form, og når en stor del af befolkningen ikke stiller spørgsmål ved dette, er det udtryk for en forældet og stereotyp opfattelse af kønnene: mænd egner sig til militæret – så de skal tvinges, for mænd er fysisk stærke og skal kunne slå ihjel, mens kvinderne er svage, de giver liv, føder børn (og kan så i øvrigt blive derhjemme med dem). Værnepligten, som vi kender den, er en del af
dette mønster, og på den måde bidrager den negativt også til kvindernes ligestilling.
Indtil værnepligten afskaffes, eller udvides til at gælde begge køn, må vi altså leve med at være borgere i et land, hvor halvdelen af befolkningen i kraft af deres køn er diskrimineret på deres personlige frihed samt retten til frit at vælge beskæftigelse – og det endda ved lov.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu