Læsetid: 4 min.

Tidligere bz’er som forsker

Rene Karpantschof er hverken uhildet eller ’forsker’
Debat
22. maj 2002

Ny-racisme
’Forskeren’ René Karpantschof mener den 14. maj at have gjort en epokegørende opdagelse: Dansk Folkeparti er et ny-racistisk parti. Ja, vi har jo hørt det før; men nu har sociologen Karpantschof undersøgt fænomenet »videnskabeligt« og er nået frem til dette resultat.
Tja, det lyder jo umiddelbart meget besnærende. En videnskabsmand kan man jo ikke sådan bare lige modsige på samme facon som de politikere, der har hævdet det samme. Her er der jo tale om en uhildet forsker, der via intense studier er nået frem til en konklusion.
Det besynderlige er, at Karpantschof nok havde haft samme synspunkt for fem år siden før al hans ’forskning’ omkring emnet blev indledt. For Karpantschof er hverken uhildet eller ’forsker’. I bedste fald kan man beskylde ham for at bedrive politisk videnskab med forbillede i Nazi-Tyskland og Sovjetrusland. Karpantschof er jo tidligere bz’er og autonom, og troen på den voldelige revolution har han bestemt ikke afsværget sig. Da Aktuelt den 24. november 1999 kom for skade at skrive, at Karpantschof tog afstand fra de autonomes voldelige metoder måtte avisen dagen efter på foranledning af Karpantschof trække dette uhyggelige synspunkt tilbage, for ’forskeren’ ønskede ikke at tage stilling til, hvorvidt de autonomes metoder er legitim eller ej.

Besynderlig forskning
Havde Karpantschof gjort dette var han nok heller ikke blevet budt velkommen næste gang han besøgte Ungdomshuset for at tage sit forskningsobjekt, som på daværende tidspunkt var de autonome, i nærmere øjesyn. Det er jo noget besynderligt noget sådan på den måde at studere sig selv og sit eget miljø og kalde det videnskab. Vi historikere har det normalt ikke særligt godt med erindringsværker. Det er i hvert fald ikke forskning, og Karpantschofs afdækning af sit eget autonome miljø har heller ikke meget med forskning at gøre.
Forhåbentlig i erkendelse heraf har ’forskeren’ nu kastet sig over sin yndlingsaversion Dansk Folkeparti. Det kan der jo heller ikke rigtig komme noget godt ud af, som vi senest så illustreret i David Trads’ forkvaklede og hadske bog Danskerne først!; men i det mindste kaldte Trads ikke sit makværk for forskning.

Absurd påstand
Karpantschof bygger hele sin kronik op på den absurde påstand, at Dansk Folkeparti skulle være ’ny-racistisk’. Alene ordet... Ja, nu er det jo godt nok sådan, at Dansk Folkeparti ikke er racistisk på den gode gamle måde med at den ene hudfarve er bedre end den anden. Men så omdefinerer Karpantschof så bare hele begrebet og når frem til at Dansk Folkeparti på dette – Karpantschofs eget grundlag – er racistisk og for lige at ligge et tyndt lag fernis over tryllekunsten, sætter han et lille ’ny’ foran racisme. Kejserens nye klæder om igen.
’Forskeren’ tager bl.a. Dansk Folkeparti til indtægt for, at vi skulle være modstandere af ægteskaber mellem danskere og udlændinge. Se, det kan jeg sandt for dyden ikke huske, at nogle medlemmer af Dansk Folkeparti nogensinde har udtalt sig om. Sådanne ægteskaber er da ikke i udgangspunktet farlige, tværtimod er ægteskaber på tværs af kulturbarriererne i Danmark en af måderne, hvorpå danske værdier og normer kan nyde fremme. Nu er det bare sådan, at de fremmede her i landet ikke er særlig villige hertil.
Det nyracistiske begreb dækker ifølge Karpantschof blandt andet over, »forestillingen om, at ens eget folk er andre etniske grupper og kulturer overlegent«. Det er der mange personer i dette land, der kommer i konflikt med. Landets nuværende og forhenværende statsminister og kommentatoren Ralf Pittelkow har sagt noget lignende. Altså har Danmark i en tiårig periode været ledet af nyracistiske statsministre.
Endnu mere fængslende bliver Karpantschofs ’forskning’, når man ihukommer, at flertallet af de fremmede her i landet faktisk mener, at deres egen etniske eller religiøse gruppe er andre overlegne. Eksempelvis udfoldes dette i praksis, når pakistanere kun vil giftes med pakistanere, irakere kun med irakere osv. Arabiske muslimers racisme over for sorte afrikanere er velkendt i kredse, der har rejst i Arabien. Ergo er en stor del af de fremmede også ny-racister!
Dansk Folkeparti skulle også ifølge Karpantschof bifalde forfølgelse af udlændinge. Igen kunne det være interessant at se, hvilket kildebelæg ’forskeren’ har til sådan en absurd påstand. Dansk Folkeparti vil ikke forfølge nogle mennesker i det her samfund. De mennesker, der forfølges i dette samfund, er de jøder, der har levet her i Danmark i hundreder af år og de forfølges af Karpantschofs ligesindede i de autonome miljøer og de palæstinensere, der pga. den slappe danske udlændingelov har fået lov til at komme til vort land.

Burde forbydes
René Karpantschof mener, at vi skal være bekymret for den intolerance som vort samfund er vidne til. Her er jeg ganske enig. Selvfølgelig skal vi være bekymrede for Hizb-ut-Tahrir, Al-Muhajiroun, Karpantschofs frænder i det autonome miljø og andre intolerante bevægelser i Danmark. Vi skal faktisk være mere end bekymrede, vi skal nemlig også handle – nemlig ved at forbyde disse anti-demokratiske og voldelige bevægelser og dermed sikre, at de ikke for alvor får fodfæste i vort land.
Karpantschofs ’forskning’ er bluff. Hvad ’forskeren’ har gjort, er at renskrive sine indlæg fra Autonomt Info og andre autonome magasiner og nedfældet de samme lettere omskrevne påstande på Københavns Universitets glittede papir, så dette nu fremstår som den skinbarlige videnskabeligt begrundede sandhed.
Karpantschofs forskningsmetoder er tæt på at være uvederhæftige og hans lemfældige omgang med sandheden er ikke befordrende for Sociologiske Instituts videnskabelige integritet. Måske man skulle overveje en samtale med ’forskeren’. Et skift til et emne, hvor denne havde lidt mindre personlig interesse kunne måske være velgørende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her