Læsetid: 2 min.

Barberet sjæl i et overvægtigt legeme

Idrætsfaget forringes i gymnasieskolen
Debat
12. juni 2002

Uddannelse
Vejle amts Venstre-styrede amtsråd har igangsat en sparerunde i 2003 på 14 mio., hvoraf uddannelses- og kulturudvalget skal finde de 5,4 mio. Herved bortskæres en idrætslærerstilling på hvert gymnasium, så idrætsfaget sættes årtier tilbage.
Det ser ud som et lokalt problem, Vejle amts borgere må leve med, men med det landspolitiske skattestop hængende over hovedet vil de øvrige 13 amter tage imod nedskæringsmodellen med kyshånd og skære i deres idrætslærerstillinger, da det jo kan lade sig gøre i Vejle.
For at beskrive nedskæringens konsekvenser, vil jeg ridse idrætsfagets tilstand op pt. Tre samarbejdende lærere (af begge køn) underviser to klasser med tilsammen 50-55 elever. Faget er obligatorisk over alle tre gymnasieår, der gives karakter, men uden en afsluttende eksamen. 1.g kører stramt, og hver lærer har 17-18 elever, hvor der undervises i et meget rummeligt fag lige fra massage, opvarmningsteknik, aerobic, gymnastik, standarddanse, basketball, fysiske tests, løfte- og bæreteknik til kønsroller i idrætsverdenen. Eleverne inddrages løbende i valget af aktiviteter gennem gymnasietiden. Faget har karakter af et frirum, hvor eleverne skaber kropslig modvægt til tre meget stillesiddende, teoretiske ungdomsår.

Kortsigtet
Forringelsen af et velfungerende fag bliver dramatisk. De to tilbageblevne lærere (måske samme køn) skal undervise meget større hold – 25-27 elever. Måske forsvinder idræt helt fra 3.g som en del af nedtrapningen. Fagets rummelighed indskrænkes, da man umuligt kan spille badminton, tennis, bordtennis med så mange. Fløjten skal findes frem og den personlige vejledning af eleven presses, da lærerne ikke kan nå ud til alle eleverne. Det tragiske er at på mit gymnasium, i Fredericia, kan de nye dyrt ombyggede lokaler til aerobic osv. og styrketræning ikke anvendes, da eleverne bliver for mange og dermed udgør en sikkerhedsrisiko for hinanden.
Desuden demoraliseres idrætslærerne, hvilket undergraver det vitale engagement, der kræves for at sætte elever i bevægelse.
En konsekvens af et svækket idrætsfag på landsplan kan betyde færre unge i
idrætsforeningerne, da faget i skolen virker som brobygger for et aktivt foreningsliv efter gymnasieskolen.
Hvad kan der gøres? Nedskæringsforslaget kommer på det værst tænkelige tidspunkt for idrætslærerne. Skolerne er midt i eksamensperioden og sommerferien svækker muligheden for en koordineret indsats for at sikre idrætsfaget i gymnasieskolen. Derfor skal de kommende og nuværende gymnasieelever, forældre, lokale idrætsforeninger, DGI og DIF lægge pres på Vejle Amts politikere, som kortsigtet stemmer for nedskæringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her