Læsetid: 2 min.

Bønder med malede tånegle

En grim forskrækkelse – eller hvad bjergene gemte
Debat
5. juni 2002

Bagholdsangreb
Godt nok skal engelske marinesoldater gennem en hård uddannelse, hvor de udsættes for ekstremt krævende øvelser, men i maj fik nogle af dem alligevel en slem forskrækkelse i Afghanistan.
Bladet The Scotsman fortæller den 24. maj, at marinerne under en operation i fjerne bjergegne mødte en ukendt og alarmerende trussel i form af sværme af ho-moseksuelle, lokale landmænd. En af marinerne ud-
taler, at de var mere skræmmende end Al Qaeda og at
en af dem havde malede tånegle og tilbød at male soldaternes.
De skrappe soldater i fuldkrigsmundering var som led i ’Operation Condor’ sendt ud for at fange fjendtlige soldater, som kort før havde udkæmpet en ildkamp med australske specialtropper. I stedet for farlige krigere mødte de lokale folk, der levede efter ’den samme filosofi som de gamle grækere: kvinder til at få børn med, mænd til fornøjelse’. Og så spadserede de affekteret rundt i landsbyen – hånd i hånd!

Lave kysselyde
»Det var det rene helvede«, sagde korporal Paul Richard, 20, til The Scotsman: »I hver eneste landsby vi kom til, mødte vi en gruppe mænd med make-up – de aede vores hår og kinder og lavede kysselyde.« Et sted blev de hårdt prøvede soldater endda budt op til dans, men heldigvis kunne de undskylde sig med, at de var på en search and destroy-mission og derfor var nødt til at fortsætte.
En anden soldat forklarer avisen, at de afghanske bjergstammer lever i isolerede miljøer og at de ikke har ret megen kvindelig omgang. »Vi så kun to kvinder på seks dages mission. Det var alt sammen meget foruroligende.«
Men det var ikke den eneste udfordring. Bønderne forsøgte også at udnytte de tapre marinere på anden vis. Næppe var de landet med deres helikoptere, førend de blev mødt med erstatningskrav fra vrede bønder. Helikopternes rotorblade skulle angiveligt have pustet flere geder ned af bjergskråningerne – 100 dollars tak. Et sted krævede landsbyens ældste 500 dollars for et træ, der angiveligt var beskadiget af samme årsag. Da soldaterne havde strenge ordrer på at vinde bøndernes hjerter og sind, kunne de ikke blot afvise disse krav, men gik ind på en forhandling. Det lykkedes på denne vis at begrænse erstatningerne til et par skriveredskaber og et viskelæder – og bonden gik, ifølge soldaterne, ganske fro derfra.
Og således har krigen mod terror mange former.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her