Læsetid: 2 min.

Dansk landbrug trues af genforurening

Dansk landbrug trues af genforurening
5. juni 2002

Miljø
Loven, der tillader udsætning af genmodificerede organismer (GMO’er = GM-
afgrøder) er blevet ændret af Folketinget. Alle partier på nær Enhedslisten stemte for lovændringen.
Først til sidst vågnede Folketingets større partier op og medvirkede til at kræve, at fødevareministeren skal fastsætte regler, der indenfor EU-lovgivningen rammer stærkt begrænser spredningsrisikoen til andre marker, herunder økologiske marker. Inden reglerne laves, har fødevareministeren lovet at lave en strategi for sameksistensen mellem GM-afgrøder, konventionelle afgrøder og økologiske afgrøder. Loven fastlægger ikke, hvordan landbrug og natur beskyttes mod forurening fra GM-afgrøder.
Erfaringerne fra Mexico og Canada viser, at generne spredes hurtigere og mere omfattende end forventet.

Mangler viden
Det store spørgsmål er nu, hvilke metoder fødevareministeren og miljøministeren vil anvise til at sikre, at GMO ikke spredes til andre afgrøder. To forskningsrapporter, bestilt af og udført for EU-Kommissionen, konstaterer begge, at man ikke har den fornødne viden til at sikre mod spredning. I fire måneder hemmeligholdt Kommissionen den ene af disse rapporter, fordi den var ’kontroversiel.’ Det kontroversielle var konklusionen: »yderligere forskning er nødvendig for at skaffe eksperimentelle data om gen-flow for raps, majs, kartofler og andre afgrøder, som ikke har været belyst i dette studie«.
Når fødevareministeren skal lave regler og strategier bør forbrugere, landmænd og miljøorganisationer være med til at præge debatten og udforme vilkårene for fremtidens landbrug samt kravene til naturbeskyttelse. Fødevareministeren har lovet at arbejdet skal ske på »et oplyst grundlag og i dialog med offentligheden«. Det er utroligt vigtigt med en debat, der styrker modstanden mod GM-afgrøder og forhindrer eksperimentet.
Forbrugerne har krav på åbenhed og ordentlig mærkning af fødevarer, så det både kan ses om animalske produkter er produceret med brug af GMO-foder, og om en vare indeholder GMO-plantedele. Hvorfor må forbrugerne ikke få af vide, at stort set alt traditionelt svinekød, kyllinger, æg og mælk er fremstillet med foder fra gensplejset soya ? Kun den økologiske produktion er GMO-fri.

Sats økologisk
Enhedslisten mener at Danmark skal vælge at satse på et GMO-frit landbrug og styrke omstillingen til økologisk og biodynamisk landbrug. Indenfor forædling af afgrøder og yderligere avlsarbejde kan der opnås store resultater uden brug af gensplejsning. Forskning og forædling skal målrettes ud-
vikling af økologiske landbrug.
Befolkningen har med god grund dyb mistillid til gensplejsede planter og de få store firmaer som tjener penge på genmanipulationen og produktion af giftstoffer. Det er vigtigt, at mistilliden og modstanden vokser, så vi kan forhindre at flere gensplej-sede afgrøder slippes fri. I øjeblikket er der i Danmark én forsøgsmark med gensplejsede roer – det er én for mange.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu