Læsetid: 2 min.

Hvor blev demokratiet af?

De internationale handelsforhandlinger, GATS, foregår i dybeste hemmelighed
Debat
29. juni 2002

Gats
WTO’s handelsforhandlinger, GATS, vil få global betydning og udbredelse. De vil formentlig medføre en svækkelse af nationalstaternes suverænitet, udbredte liberaliseringer i den offentlige sektor og systematisk udbytning af fattige lande. Danske politikere, foreninger og institutioner er langt hen ad vejen ukendte med GATS. Forhandlingerne hemmeligholdes, selv for Folketinget.
De endelige GATS-traktater vil stå over lovgivningen i EU og Danmark. Tvistigheder mellem landene skal afgøres i særlige WTO-paneler, hvis dommere ofte er embedsmænd. Det er i modstrid med princippet om magtens tredeling, og FN’s menneskerettighedskommission finder, at panelerne er i strid med menneskerettighedsprincipperne om lighed, upartiskhed og uafhængighed.
Den 30. juni afleverer WTO-medlemslandene deres krav om, hvilke tjenesteydelser, man ønsker liberaliseret i de andre medlemslande. Den 31. marts næste år skal WTO-medlemslandene meddele, hvad man kan tilbyde de andre medlemslande.

Tinget uden indflydelse
Allerede i 1999 afleverede en arbejdsgruppe, Beach Club, med repræsentanter for erhvervslivet og ministerier sin rapport til udenrigsministeriet vedrørende GATS-forhandlingerne. Rapporten anbefaler liberalisering af tjenesteydelserne i en række sektorer inklusive banker, forsikringer, kommunikation, kultur, sundhed, transport og uddannelse.
På EU-Kommissionens GATS-hjemmeside anføres det: »GATS er ikke bare noget, der foregår mellem regeringer. Det er først og fremmest et instrument til fordel for erhvervslivet«.
Gennem Beach Club’ens rapport er erhvervslivet blevet hørt. Men hvad mener de mange fagforeninger med arbejdsområder i den offentlige sektor?
Fra Folketingets EU-udvalg blev udenrigsministeren i april spurgt om indholdet i EU-krav om liberaliseringer i andre lande under GATS-forhandlingerne.
Svaret var, at udkastene drøftes internt i EU, og at de oversendes til Folketingets EU-udvalg efter færdigbehandling ved udgangen af juni 2002. Vore folkevalgte har således ikke haft nogen indflydelse på Danmarks stillingtagen.
I begyndelsen af maj har
95 NGO’ere, deriblandt ATTAC-Danmark, anmodet EU’s handelskommissær Pascal Lamy om at offentliggøre EU’s krav i GATS-forhandlingerne, før de afleveres til WTO. Det er ikke sket.
EU-kommissionen har undtaget tjenesteydelser for undervisning, sundhed og social velfærd i de løbende GATS-forhandlinger. Men på grund af de lukkede forhandlinger kan man ikke udelukke, at undtagelserne på et tidspunkt bliver ophævet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her