Læsetid: 4 min.

Farligt vrøvl om kriminalitet

Mediernes oversvømmes af fagligt uforsvarlige statistikker om indvandrere og kriminalitet
Debat
7. juni 2002

Jura
Fremmedfrygt eller ’xenofobi’ næres dagligt gennem de fleste danske medier. Den 22. maj deltog selv Information i denne uheldige tendens ved ukritisk at gengive Ritzaus presseoplysning under overskriften ’Indvandrere er mere kriminelle’. Ritzau skrev bl.a.: »Andelen af indvandrere og efterkommere, som i 2000 blev dømt for mindst én lovovertrædelse, var betydeligt højere end for befolkningen som helhed. Langt de fleste kriminelle udlændinge kommer fra Mellemøsten og Afrika. En ny undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at mænd med udenlandsk baggrund var cirka end tredjedel mere kriminelle end resten af den mandlige befolkning – en stigning fra 1995, hvor de udenlandske mænd ’kun’ var en fjerdedel mere kriminelle. Omkring en fjerdedel af indvandrer-mændene er på kontanthjælp.«

Eklatant fejlslutning
Så er der ellers båret ved til xenofobiens bål. Nu skal vi igen – i fem år, som er det tidsinterval der ligger mellem undersøgelserne – lægge til grund at indvandrere, og kun de ’synlige’ etniske minoriteter, er mere kriminelle end danskere, forstået som leverpostejfarvede.
Dette er en eklatant fejlslutning, der kun har til formål at fremme den fremmedfjendtlige holdning hos danskeren, der ikke har tid til at sætte sig ind i sagens rette sammenhæng:
Ritzau sammenligner æbler med pærer. Alle ved at kriminalitet hænger sammen med alder – yngre er mere kriminelle end ældre – og med socialstatus – fattige er mere kriminelle end velborgede.
Danmarks Statistik har faktisk oppet sig efter kritik af undersøgelsen fra 1995. Undersøgelsen fra 2000 korrigerer således tallene for alder og modtagelse af sociale ydelser. Dette gengives blot ikke i hovedkonklusionen.
Med korrektionen viser det sig, at kriminaliteten for kvinder af anden baggrund end dansk er lavere end for den sammenlignelige gruppe af ’Danske’ kvinder. For mænd er tallene nogenlunde ens. Mænd med anden etnisk oprindelse end dansk har således en insignifikant større kriminel hyppighed end den tilsvarende alders- og socialgruppe hos hvide danskere. Forskellen er 7 procent. Og derfra er ikke trukket nedenstående korrektioner.

Kiosker står for skud
I øvrigt hviler opgørelsen på hoveder og ikke antal kriminelle forhold.
Når man sidste uge i radioen kunne høre at medlemmer – hvide – af rockergrupper i Danmark er dømt for mere end 1.400 forhold, tvivler jeg på at den enkelte indvandrer er ’mere kriminel’ verti-
kalt. Opgørelsen af kriminelle hoveder skulle således
også korrigeres for kvantiteten af den enkeltes kriminalitiet.
Der er også særlovsovertrædelser med i statistikken. Det er ikke ukendt, at told & skat baseret på mediernes problemfokusering i de seneste år har skabt en fokuseret indsats på de forretningsområder, der gennem de sidste 20 år har vist sig som eneste mulige indtægtskilde for etniske udlændinge. Mindre restauranter, grillbarer, kiosker og grønthandlere har således stået for skud for målrettede kampagner. Det undrer ikke, at kriminalitetshyppigheden hæves for gruppen af indvandrere på denne konto.

’The usual suspects’
Forskningschef, dr. jur. Britta Kyvsgaard har i en undersøgelse fra 2001 konkluderet, »at personer af fremmed etnisk herkomst (re. anden etnisk oprindelse end dansk) i højere grad end personer af dansk oprindelse sigtes og anholdes, uden at dette senere fører til en fældende afgørelse, og at flere af dem anholdes i forbindelse med en sigtelse«.
Antropologen, phd., Lars Holmberg har i en undersøgelse af politiet påvist, at politiet søger der, hvor de forventer størst gevinst. Altså blandt de persongrupper, der erfaringsmæssigt begår mest kriminalitet. Anden etnisk oprindelse end dansk (læs: anden farve end hvid) synes gennem flere af de ’cases’, Lars Holmberg angiver, at være retningsgivende for politiets indsats.
’The usual suspects’ defineres ud fra hudfarve. Man behøver blot rejse ind i landet fra et ikke-Schengen land for at se, hvordan teorien praktiseres af lufthavnspolitiet. Har du som rejsende en ’anden’ hudfarve, bliver du grundigt tjekket uanset det rødbedefarvede pas.

Dystre udsigter
Det står klart fra nyere forskning, at udstødelse medfører identitetstab, der medfører øget kriminalitet. En integrationspolitik, der bygger på ren assimilation og er problemfokuseret, samt en massiv marginalisering i medierne og på arbejdsmarkedet gennem de sidste 15 år, gør sociale udstødelse åbenbar. Utroligt at kriminaliteten ikke er højere end tilfældet er.
Meddelelser i pressen, som Ritzau’s, gør ikke udsigten bedre. Nu kan politikere og andet godtfolk gå rundt og bekræfte hinanden i den (evig)gyldige selvkonstruerede sandhed, at indvandrere er mere kriminelle.
Xenofobien stiger sammen med udstødelsen, og en yderligere stigende kriminalitet vil blive en selvopfyldende profeti.
Politiet vil styrke indsatsen overfor alle disse kioskejere, der importerer Coca Cola fra syd for grænsen, og vi skaber en ny socialklasse, den hidtil laveste i dansk historie, med beskæringen til halvdelen af et eksistensminimum for dele af indvandrer befolkningen. Denne klasse må gribe til kriminalitet for at overleve, og da erhvervslivet ’ved’, at de er kriminelle, får de ingen ansættelse.
Vi vil for alt i verden ikke kaldes racister – vi ved bare bedre – nemlig at indvandrere er mere kriminelle. Alt dette på trods af, at overskriften lige så godt kunne have heddet »Indvandrere er mindre kriminelle end danskere«, og så ville der være tale om en nyhed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her