Læsetid: 2 min.

Om at forbyde kunst

Søren Pind maler et skræmmebillede af graffiti-kunstnere
Debat
6. juli 2002

Aflysning
Mere end 1.000 unge lovlige grafittimalere fra Europa skulle i denne week-end havde deltaget i en kulturel graffiti-festival i København, arrangeret af Meeting of Styles (MOS), som de sidste fem år har afholdt lignende fredelige træf i Europa.
Desværre har arrangørerne, i sidste øjeblik, måttet aflyse det hele: Benspænd og chikanerier fra Venstres borgmester Søren Pind, som er ansvarlig for bekæmpelse af hærværksgraffiti, blev for voldsomme.
Søren Pind opforderede E2, som sælger strøm til Københavns Kommune, til at annullere aftalen om at stille grunden til rådighed for festivalen. Kommunens leverandør E2, fulgte uden tøven Pinds opfordring.
Søren Pind lukker imidlertid øjnene for den kendsgerning, at blandt festivalens deltagere er også professionelle kunstnere, hvis værker forhandles, udstilles og beskrives i bøger over hele verden, at der er flere gange prisbelønnede reklamefolk, tegneserieforfattere, tøjdesignere, folkekære tegnefilm-animatorer samt akademi-kunstnere.
Formentlig kommer Pind ikke, når arrangørerne i dag afholder høring om lovlig kulturel graffiti som kunst eller et udtryk. Efter min mening er Pinds og Venstres linje ikke alene kulturelt snæversyn, men rent faktisk kultur-censur.
Det må være rigtigt at stille spørgsmål til det rimelige i, at politiet, en arrogant borgmester og en selvudnævnt graffiti-ekspert fortsat skal bestemme Københavns kulturpolitik i relation til den lovlige, kunstneriske grafitti.
Heldigvis har et flertal i Københavns Borgerrepræsentation besluttet, at kulturel graffiti skal vurderes igen, således at lovlige graffitimalere igen kan få udfoldelsesmuligheder, men selvfølgelig under opsyn.
Ikke engang dansk narkopolitik er så restriktiv som Søren Pinds graffiti-kampagner. Det er uprofessionelt, at København bruger en selvudnævnt ’ekspert’, når vi i Sverige har en af Europas førende grafitti-forskere, ligesom det er uprofessionelt at vælge en nul-tolerance, der sætter kikkerten for det blinde øje.
Venstre spænder ben for lovlige graffitikunstneres demokratiske udfoldelsesmuligheder ved at føre hetz mod et helt miljø.
Søren Pind søger at skabe det billede, at alle unge, som beskæftiger sig med graffiti, er »styret af hærdede kriminelle«, og at »unge, der bliver lokket på graffiti-galejen, ofte ender i en kriminel løbebane«.
Det er også bekymrende at Pind bliver ved med at påstå at vi andre elsker hærværksgraffiti på S-tog og bygninger.
Det modsatte er tilfældet. Det ved Søren Pind også godt, men skræmmebilledet passer ham bedst i debatten om graffiti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her