Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
31. juli 2002


Medicinrester i kød
Direktør Anne Birgitte Lundholts partsindlæg den 26. juli svarer til at påstå, at trafik er ufarlig, hvis færdselsloven overholdes.
Eske.Rahn@mobilixnet.dk

Afhængige damer
26. JULI – Det er chokerende, at direktør Anne Birgitte Lundholt, Danske Slagterier, den 25. juli i Information, blank afviser kritikken af svinekød med medicinrester. Dyrlæger har i medierne mange gange oplyst om de store mængder antibiotika, industrilandbruget anvender. Man bruger medicin for at kunne slække yderligere på den i forvejen mangelfulde pasning, svinene får. Plagsom fiksering af kæmpesøer med smågrise, elendig mad produceret af døde og syge artsfæller samt korn med stråforkorter er hverdag i dansk landbrug. Ikke mærkeligt, at der skal en ekstra skvat antibiotika til at holde dyrene oprejst.
Med direktørens tilbagevisning af forbrugernes klager, matcher hun utrolig godt fødevareministerens lige så afvisende holdning til, hvor galt det står til i dansk industrilandbrug. Dyrevelfærd og gode fødevarer er uadskillelige. Men det forstår damerne ikke, for de er afhængige af de danske industrilandmænd, og her er profitten vigtigst.

Hanne Ahm,
Fuglegårdsvej 28,
Gentofte

Nyt komma
26. JULI – Lederen den 25. juli har åbenbart det formål at vise at det »gamle, grammatiske« komma er bedre end »det nye komma«. Beviset skulle være at størstedelen af lederen ikke er særlig læsbar, fordi man har søgt at anvende »det nye komma«.
cam & tsh er naturligvis i deres fulde ret til at foretrække deres barndoms komma. Men hvis man på lederplads vil argumentere for sit komma, burde det forventes at man havde sat sig ind i reglerne for det komma man argumenterer imod.
Lederen havde været noget mere læsbar hvis man havde fulgt følgende af »det nye kommas« regler:
*Der skal (stadig) komma efter en ledsætning
*Der skal altid (stadig) mindst komma foran men
*Der skal (stadig) komma omkring indsatte sætninger.
Lederens forsvar for »det gamle komma«: Det nye skulle være svært at sætte. – Ja, for os, der er vokset op med det gamle, kræver det naturligvis nogen omstilling. Men hvis man starter med at lære det nye, tror jeg at det er mindst lige så let som det gamle.
For det andet skulle det kræve en nærmest overjordisk anstrengelse at få danskerne til at ændre på deres kommaer. – Ja, det er cam & tsh jo et godt eksempel på! Derfor skal man naturligvis starte i skolen. Og for det tredje skulle »det traditionelle« komma lede læseren mere omhyggeligt rundt i teksten. – Her er jeg lodret uenig – og som sagt: Hvis de to lederskribenter vil søge at bevise det, må de først sætte sig ind i reglerne for det nye komma.

Karenmarie Exsteen
Skippergænge 2, Nexø

SVAR: Lederens eventyr indeholder med vilje ingen andre tegn end punktum. I det afsluttende afsnit, hvor vi bryder med eventyrformen, har vi sat komma efter reglerne for det traditionelle kryds og bolle-komma.
Camilla Mehlsen og
Thomas Schultz-Hansen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her