Læsetid: 3 min.

Café Folkedybet

Det ser håbløst ud i Danmark – hvis man skal tro de førende i kulturdebatten. Men hvordan ser det ud i hverdagen?
19. august 2002

Multietnisk
Georg Metz er i Frankrig i disse uger. Klaus Rifbjerg er i Spanien det meste af tiden. Derfra sender de mørke blikke hjem til det lille land i nord, »hvis elementære infrastruktur bliver stadig mere fortvivlende« – som der stod i Metz’ klumme den 10. august.
Sort ser det ud – på afstand. Med fulde stoddere på Bakken og Hjallerup Marked. Med dumme danskere, der vælter gruopvækkende ædelse i sig, indkøbt i Netto for ingen penge – og slet ingen euro! Føj for et land. Føj for et folk. Intolerancen blomstrer i Danmark, dumheden triumferer. Ulvetider og dårligt vejr.
Det lyder rigtigt, når de skriver det, de to. Men er det nu virkelig sådan, det forholder sigt? Jeg sidder og læser, klumme for klumme – og genkender ikke det land, jeg bor i. Genkender ikke den hverdag, jeg lever i.

Fredagsbajere
Min arbejdsplads for eksempel – en mellemstor provinsvirksomhed af stærkt multietnisk karakter. Det vrimler med folk i alle kulører, fra alle slags lande: Senegal, Afghanistan, Irak, Frankrig, Portugal, Syrien, Polen, USA, England, Tyskland, Norge – og Danmark. Der er muslimer, socialister, anarkister, egocentrister, unge og gamle, lyse og mørke. En verden af mangfoldighed og tolerance – i Danmark!
Hvis man skal tro, hvad man læser i avisen, kan sådan et møde slet ikke finde sted. Ikke her! Men – på den arbejdsplads tror vi ikke på alt, hvad vi læser i avisen. Så det går! Mange forskellige mennesker mødes her. I arbejdet, selvfølgelig. Men også i fritiden – bl.a. i det mest foragtelige af alle foragtelige danske kulturfænomener: Fredagsbajerne.
Fredagsbajerne, som vi trækker i automaten. Flaskerne er af plastik. De koster en flad tier, og de har det med at ramme bunden af automaten med et dybt vulgært, dansk ’duns’, der ville skræmme folk med bedre smag og flere penge langt, langt væk. Ned, hvor citronerne blomstrer, og bourgognen står i flor.

Horn med rødkål
Vi andre må blive – og se hvad der sker. Her sidder vi så, midt i forskelligheden. Med smøger, der askes og syder i halvtomme flasker, med chips og flæskesvær og andre afskyeligheder fra kapitalismens og fædrelandets overdrev. Der sjattes og plaskes og ævles på godt dansk – med alle slags accenter.
Vores kantine om fredagen – man kunne kalde den Café Folkedybet. Et sted i Danmark. I virkeligheden.
Virkeligheden, det nye, multietniske hverdagsliv, ser anderledes ud, når man lever lige midt i det. Her er ingen onde, racistiske danskere. Og ingen gode, forfulgte udlændinge.
Til gengæld arbejder her en troende muslim – som gav øl på sin 23 års fødselsdag. Men hun fik en cola – så vi kunne skåle i hver vores sprøjt.
Med hver vores plastikflaske. Den unge kvinde kan i øvrigt fortælle – at hun aldrig har mødt racisme i Danmark! Forleden, ved bajerne, var der en dansker, der havde bagt pølsehorn. Et fødemiddel, der ville få de metz’ske smagsløg og sætningskonstruktioner til at slå krøller og danne mageløse arabesker! Men den gode dansker havde også sørget for horn med rødkål, til muslimerne. Hvilket næppe lyder bedre. Men et alternativ, det var det da. Og det var venligt ment! Men en af de mindre regelrette blandt de troende, en høvdingesøn fra Senegal, ville nu hellere have hornet med pølsen. For, som han sagde: »Jeg er muslim. Men min mave er dansk!« Og så tog han et til.
Sådan står det til med kulturmødet i virkeligheden, i hvert fald ét sted i Danmark: Det er ikke voldsomme kulturskred, vi oplever. Det er
ikke stort, ikke dannet. Og slet ikke smagfuldt. Det er hverdag. Det kan godt være gråt. Men vi er her. Vi er sammen. Og vi respekterer hinanden.
Pia Kjærsgaard er meget langt væk. Det er Georg Metz og Klaus Rifbjerg også.
Men det er her i Café Folkedybet, mennesker mødes, og sød musik opstår.
I Danmark!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu