Læsetid: 3 min.

Eksperter – dem fyrer man da

Er der en parallel mellem regeringens angst for eksperter og Informations omlægninger i kulturredaktionen?
Debat
19. august 2002

Fra vor helt egen verden
På næsten alle dagblade frister billedkunsten en ussel tilværelse og for mangen en kulturredaktør er kunststoffet et nødvendigt onde som sjældent får høj prioritet. Men på Information har man faktisk gennem flere år kunnet bryste sig af en kunstdækning, som både nåede ned i de små kældergallerier og rundt om de større udstillinger primært i indland. At man kunne det, skyldtes en aktiv kunstredaktør, som havde fingeren på kunstpulsen og insisterede på sit stofs betydning længere oppe i avishierarkiet, så vi læsere kunne blive orienteret om løbende udstillinger. En sådan redaktør har Information nu ikke længere.
Oprørende
Som forbruger af Informations kulturstof er det oprørende at erfare – oven i købet først i form af et læserbrev i en konkurrerende avis –at man har fyret fire af de
allermest kompetente fag-
redaktører, nemlig fagredaktørerne på områderne dans, teater, klassisk musik, kunst og museumsstof. Man troede jo egentlig, at foragten for eksperter udspillede sig på en anden scene.
Skammelig udrensning
Gennem årerne har det dagligt været en nydelse at åbne sin avis og læse og diskutere med Anders Beyer, Lisbeth Bonde, Anne Middelboe og Charlotte Christensens altid velformulerede og vidende artikler. Ikke mindst kunne man, med dem som redaktører, føle sig rimeligt sikker på, at de specifikke fagområder blev dækket. Jeg synes det er skammeligt, at man ikke tager kulturen mere alvorligt på Information. Og endnu mere skammeligt at disse udrensninger foregår i det skjulte. Først længe efter valgte man omsider at bringe én læserreaktion, som hurtigt blev affejet af redaktionen. Men det er måske et led i den nye chef-redaktørs stil?

SVAR: Informations kultur-redaktion er i gang med en oprustning for at skabe en kulturjournalistik, der åbner kulturens verden for flere mennesker. Det gælder kunststoffet, hvortil der også fremover vil være knyttet kompetente skribenter, som det gælder de øvrige kulturområder.
Kulturlivet kalder i disse år på en anderledes dækning, da det interessante og nyskabende ikke altid foregår inden for fastlagte båse og traditionelle definitioner, men i høj grad på tværs af kunstarterne. Samtidig er der diskussioner om kultur, herunder kunst, som i disse år ikke føres, og som vi frem-over vil tænde op under ud fra en mere helhedsorienteret måde at se kulturstoffet på. Det skal og vil ske ved klarere prioriteringer, tilvalg og fravalg, i den redaktionelle proces, men uden at vi afskærer os fra at følge nogen enkelt kunstart eller kulturel disciplin.
Der vil altså fortsat være både journalistik og anmeldelser inden for samtlige de områder, Maj Misfeldt nævner, og vandrehistorier om at dans, teater, klassisk musik, kunst og museumsstof skulle være elimineret i Informa-
tions kulturdækning er bare forkerte. Ligesom det er forkert, at avisens kulturbudget skulle være beskåret.
Kulturredaktionen har i dag heldigvis en meget bred kreds af dygtige medarbejdere, freelancere og andre skribenter i en frugtbar blanding af erfarne folk og nye talenter. På en lille avis med begrænsede budgetter må man hele tiden tage stilling til, hvordan midler og kræfter anvendes. Aftalerne med avisens freelancere har af historiske grunde været yderst forskellige, til gunst for nogle og til ulempe for andre. Vi har med baggrund i såvel den ovennævnte ambition for kulturstoffet som ønsket om at give mere ligelige vilkår for den brede kreds af skrivelystne freelancere ændret i principperne for freelance-aftalerne på kulturredaktionen. Det er forståeligt, at nogle føler sådanne ændringer mindre rimelige end andre, men vi finder det ikke ansvarligt over for nogen involverede at gøre personalesager, herunder konkrete personers aftaleforhold, til offentligt diskussionsemne. Vi må nøjes med at konstatere, at flertallet af de, hvis aftaleforhold er ændret, fortsat vil kunne læses på Informations kultursider.

Christian Lund
David Trads
og Jørgen Steen Nielsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her