Læsetid: 1 min.

Kunsten og den indre svinehund

Nysgerrighed og kunst hører naturligt sammen. Det gør nyfigenhed og kynisme også
20. august 2002

Teatralsk
Tak til de tre skuespillere på Det Kgl. Teater, som havde mod og menneskelighed til at sige fra i forbindelse med opsætningen af Hamlet.
En trend i tiden synes at sige: lad folk se »den ægte vare.« Der er mange eksempler på det, men et par kan nævnes: – Tv-serierne »Robinson« og »Big Brother« viser ikke skuespillere, men »ægte« mennesker, der gennemlever improviserede situationer, hvor der opstår »ægte » konflikter og ditto sammenbrud, når de presses af fællesskabet. Det serveres aften efter aften lige ind i stuen til foder for den indre svinehund.
Kurser i teambuilding har været fremme i medierne fornylig, hvor deltagerne skulle krænge deres privatliv ud inclusive deres sorger og sexliv over for deres arbejdskammerater og et videokamera. Et par af deltagerne brød sammen. De fik økonomisk erstatning fra deres arbejdsgiver TDC og en undskyldning fra direktøren for det firma, der udbød kurset. Men hvad med deres arbejde og resten af deres liv?
Ofelia i Hamlet »presses« fra alle sider mere end hendes sårbare sind kan klare, og hun ender med selvmord. Hvem skulle stå klar efter hver forestilling for at hjæl-pe den mongolide kvin-
de, som var sat til at spille Ofelia, tilbage til virkeligheden, så hendes sind ikke tog skade?
Desuden er den faglige og kunstneriske side af sagen: vi har flere skuespillere i dag, som kan spille Ofelia på fornemste vis – hvorfor så sætte en amatør til det ? Hvad ville man f.eks. sige inden for sportens verden, hvis en lignende idé blev præsenteret for vore cykelryttere eller fodboldlandsholdet ?
Mange kunstnere har i tidens løb givet fremragende fremstillinger af sygdomsbilleder og af mennesker i dyb krise. Mange vil for eksempel huske filmen Shine om den australske pianist, spillet pragtfuldt og bevægende af en amerikansk skuespiller. De interviews, der blev lavet med den »ægte« person i forbindelse med pr for filmen, var ikke rare at opleve. Det virkede som spekulation i folks nyfigenhed.
.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu