Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
13. august 2002


Kronisk syge som pariaer
5. AUG. – Vores demokrati er ved at blive til et meritokrati hvor de kronisk syge bliver taberne. Den kronisk syge er den moderne tids pariaer og misforståede – dem man i gamle dage udstødte af lokalsamfundet eller brændte på bålet –hvis man var ’barmhjertig’ lod man alternativt disse ’eksistenser’ gå i hundene inden for fællesskabet, så kunne man jo altid bagefter sige at vi gjorde hvad vi kunne, men at personen selv var uden om sit endeligt. Det er det der sker i dagens Danmark – ’filmen’ er ved at blive spolet tilbage, den social bevidsthed er ved at gå af fløjten, da når alt kommer alt kun er to ting der tæller. Tallenes virkelighed og helliggørelse – og fredningen og guddommeliggørelsen af ekspertvældets evig gyldige talsmænd som ’aldrig’ tager fejl indenfor deres lille snævre felt.
Ønsket om demokratisk og dermed håndterlig kontrolleret samfundsudvikling smutter i stadig større grad politikerne af hænde. Borgernes ønske og håb om et velreguleret og gennemskueligt samfund kan ikke mere ’tilbydes’ af politikerne, hvor end de gerne vil have os til at tro det. Som sand der siver ud mellem fingrene kører det globale hjul ubønhørligt, hvor politikerne bliver overladt til at spille andenviolin imens den udemokratiske foranderlighed sker stadigt hurtigere og hurtigere. De første der mærker denne tendens er de kronisk syge. En verdens politisk modreaktion kommer først når den rammer eliten lige så hårdt som de rammer de svagest i dag.

Flemming Bo Andersen
Snebærhegnet 74, Greve

Lovlige og ulovlige graffitimalere
10. AUG. – Borgerrepræsentant Jesper Schou Hansen (V) kalder den 9.aug. min og Socialdemokratiets opbakning til kulturel, lovlig graffiti for et ’pro-graffiti-korstog’. Et stort flertal af politikere i Københavns Kulturudvalg sluttede sig den 8. august til ’korstoget’ og fik dermed ophævet Venstres Borgmester Søren Pinds og Jesper Schou Hansen kulturforbud mod unge, lovlige graffitimalere. Radikale, S.F., Enhedslisten, Socialdemokratiet og Det konservative Folkeparti, gav grønt lys for, at der nu skal udarbejdes et konkret forslag, således, at Københavns 400-500 lovlige graffitimalere også kan udøve deres hobby, kulturel graffiti under opsyn. At hærværksgraffiti fortsat skal bekæmpes, er der heldigvis bred enighed om. Kun Dansk Folkeparti og Venstre stemte imod lovlig kulturel graffiti. Det er legitimt nok. Men Venstre må stoppe sin hetz mod unge lovlige graffitimalere, som har tilkendegivet, at de meget gerne deltager i en opfordring til de unge, der laver hærværksgraffiti, om at stoppe med ’tags’ på bygninger og S-tog. Lovlig graffiti under opsyn kan medvirke til at kanalisere hærværksgraffitien over i den lovlige graffiti. Det har bl.a. Slangerup gode eksempler med. Også den belgiske by Brügge har reduceret hærværksgraffitien drastisk netop ved at tillade lovlig kulturel graffiti. For sit flotte resultat modtog Brügge en EU-pris.

Finn Rudaizky
Socialdemokratisk medlem af Københavns Borgerrepræsentatio

Nå, der ligger hunden begravet
Anders Fogh til sit spejlbillede: »Jeg holder kæft med Irak.«
Spejlbilledet: »Ja, vent du til din ven den uvalgte oliehaj går i gang og køb hellere selv en puddel, mens du venter.«

Vagn Søndergård

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her