Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
29. august 2002


Ikke mere at skære
22. AUG. – Ældreområdet, som regeringen lovede bedre vilkår sidste år, er et af de områder i Randers kommune, som nu trues med yderligere nedskæring. Og det er ikke den eneste kommune, hvor det sker.
Jeg har arbejdet som ergo-terapeut under ældresektoren i Randers Kommune, og det er alarmerende at høre om risikoen for forværrede arbejdsforhold.
Ældreområdet er så beskåret et område, at der ikke er meget mere at skære af.
Hvad kan det ikke betyde for de ældres livskvalitet, de ansatte i hjemmeplejen og ikke mindst den forebyggende behandling. Måske bliver det for dyrt i længden?
Dem, det rammer, er den svage gruppe af ældre, som ikke vil blive ordentligt dækket af de tilbud, der vil være tilbage. Det gælder både i forhold til hjemmeplejen og til aktivitetscentrene.
Det er ikke kun forslag som;
*Ét bad hver anden uge i stedet for en gang om ugen. Men andre mindre ekstreme, men meget væsentlige forslag, som:
*Vedligeholdelsestræning forsvinder. Det medfører, at brugerne kan mindre selv og bliver tungere for hjemmeplejen
*Ingen dagforanstaltning i aktivitetscentre. Det kan medføre isolation i dagtimerne og at ægtefæller ikke aflastes, når de er kørt ned pga. syg ægtefælle.
Alle bør være klar over, hvilke konsekvenser de enkelte forslag kan få for de ældre og for de ansatte i plejen.
Forholdene vil ikke blive bedre for de ældre, uanset hvilke forslag, der bliver vedtaget.
Det er tankevækkende at regeringens valgløfter er blevet glemt mindre end et år efter valget.

Anette Jackson
Eldrupvej 3, Auning

Kære Sidsel Katlev
23. AUG. – Ang. din kronik i Information den 20. august 2002.
Det er ikke fordi du har uret i, at en del af den danske befolkning brokker sig selv om de egentlig har det – eller burde have det – godt. Men du synes at overse den voksende gruppe af mennesker, der udstødes af vores danske velfærdssamfund, sådan som det f.eks. sker for de hjemløse. Du antyder at i England er der mange hjemløse, men at Danmark må være en drøm, for her er næsten ingen hjemløse.
Jeg kender ikke de faktiske tal for antallet af hjemløse i London sammenlignet med tilsvarende tal i København. Men du tager grueligt fejl, hvis du tror, at der næsten ingen hjemløse er i København, hvilket du kan danne dig et billede af ved at gå en tur rundt i Københavns gader og stræder, parker, pladser og S-togsstationer. Du vil kunne få øje på et problem, hvis omfang er vanskeligt at sætte præcise tal på, bl.a. fordi det at være hjemløs kan defineres på forskellige måder.
Så vores problem i Danmark er altså ikke bare, at vi brokker os, isolerer os og ikke tager godt imod ’de fremmede’. Vores problem er også, at vi ikke evner at tage vare på de mennesker ñ ’fremmede’ eller ej – som af mange forskellige grunde ikke har adgang til vores velfærds-goder.

Charlotte Siiger
Forskningsassistent
Projekt Udenfor
Ravnsborggade 2-4, Kbh. N

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her