Læsetid: 3 min.

Regeringen svigter lokale

Hvorfor skal jeg påtage mig et miljøansvar, når regeringen ikke vil?
Debat
7. august 2002

Miljø
Regeringen har nu revideret Danmarks »Strategi for en Bæredygtig Udvikling«. Denne revision har bragt Danmark i strid med flere internationale miljøaftaler, som tidligere regeringer har sat sin underskrift på. Regeringen fralægger sig nemlig ansvaret for det lokale miljøarbejde og borgernes inddragelse heri.
Den nye regering har ofte fremhævet, hvor vigtigt det er med borgerinddragelse i miljøarbejdet. Men i praksis har regeringen sparet alle statsmidler der kan under-støtte borgerinddragelsen og det lokale miljøarbejde overdraget ansvaret til borgerne selv og de lokale myndigheder fralagt sig ethvert ansvar for at der sker noget.

Uudnyttet viden
Regeringens strategi indeholder et afsnit om »Offentlighedens deltagelse og Lokal Agenda 21«, der er en omskrivning af den tidligere regerings afsnit. Hvis man lister de punkter, som regeringen har fjernet og præsenterer det som tiltag, regeringen ikke vil, må det konkluderes: at regeringen ikke i det videre arbejde med bæredygtig udvikling ønsker at udnytte den særlige viden, som miljøorganisationer og de faglige miljøer, dvs. forskere på universiteter og forskningsinstitutioner, sidder inde med, at regeringen ikke ønsker, at de offentlige arbejdspladser fortsat skal bidrage og gå foran f.eks. i form af en offentlig grøn indkøbspolitik, der kan fungere som markedsskabende for producenter, der udvikler miljørigtige produkter, at regeringen ikke ønsker en udbygning af rammerne for og indholdet i samarbejdet mellem borgerne, amter og kommuner, så flere i dagligdagen vil handle for en mere bæredygtig udvikling, at regeringen ikke ønsker at støtte det folkelige engagement med vejledning og viden om bæredygtige løsninger bl.a. fra grønne guider, naturvejledere og miljø- og energikontorer rundt om i landet, at regeringen ikke ønsker at fremhæve de positive erfaringer fra helhedsorienteret byfornyelse og kvarterløft, at regeringen ikke ønsker at iværksætte nye initiativer og metoder til at forbedre borgernes muligheder for at deltage i beslutningsprocesser på miljøområdet, at regeringen ikke anser det for vigtigt, at borgerne kender deres miljørettigheder, dvs. muligheder for at påvirke beslutningsprocesserne, at regeringen ikke vil styrke de lokale Agenda 21-aktiviteter med at vejlede, inspirere og formidle erfaringer om lokale Agenda 21-strategier og aktiviteter, at Århus-konventionen ikke yderligere skal styrke borgernes rettigheder, at regeringen ikke aktivt ønsker at støtte, at lande i Øst- og Centraleuropa ratificerer og gennemfører Århuskonventionen og heller ikke ønsker at støtte NGO-aktiviteter i disse lande, at regeringen ikke agter at inddrage principperne fra Århuskonventionen i den miljøbistand, som Danmark yder til udviklingslandene.

Markant kursskifte
Disse ændringer er i praksis en overtrædelse af såvel handlingsprogrammet Agenda 21, som daværende miljøminister Per Stig Møller underskrev på Rio-topmødet i 1992, af UNGASS-dokumentet (New York, juni 1997) samt af Århuskonventionen fra juni 1998.
En nærmere dokumentation heraf kan findes i CASA’s rapport »Dansk Miljøpolitik 2002 – en analyse af VK-regeringens første måneder set med miljøbriller«.
Via sine underskrifter har Danmark forpligtet sig til at tage udgangspunkt i, at den nationale bæredygtige udvikling primært er regeringens ansvar. Med de nye formuleringer har regeringen imidlertid fralagt sig ansvaret og det står uklart, hvem der har initiativpligten og ansvaret for en indsats. Samtidig har regeringen luget kraftigt ud i de formuleringer, hvor der var en forpligtelse til inddragelse af borgere og miljøorganisationer.
Hver for sig kan ændringerne forekomme små og ubetydelige, men lægges det hele sammen er det tale om et markant kursskifte i dansk miljøpolitik, hvor regeringen læner sig tilbage og overlader ansvaret til hvem der kan eller vil samle op.
Hvis ikke regeringen igen påtager sig et ansvar for borgerinddragelsen i det lokale miljøarbejde kan borgerne med god ret spørge:

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her