Læsetid: 2 min.

Biblen som

Kvinder skal kunne være alt det, som hun har lyst til at være – hun skal ikke stenes af kristen moral
Debat
9. september 2002

Chauvinisme
For tiden tages der herhjemme med rette offentligt afstand fra, hvordan en kvinde i Nigeria står for at skulle stenes til døde, når den otte måneder lange ammetid af hendes spædbarn uden for et ellers varslet, men nu aflyst ægteskab, er overstået. En sådan kvindeskæbne ønsker vi i denne del af verden ikke at sidde overhørig. Men tiden er inde til at rette et lige så skarpt blik mod den hjemlige scene. For biblen kan også være en sten, når den placeres i hånden og i symbolsk forstand kastes imod kvinden og hendes selvforståelse ved at bl. a diktere hende en begrænsende kønsrolle med undertrykkelse som følge.

Kristen kvindeforagt
Talløse kvinder har igennem tiderne måtte lide herhjemme under det kristne syn på kvinden og kvindekroppen, som det kommer til udtryk i den danske folkekirkes bekendelsesgrundlag: det nye testamente. Nedenstående citater fra det nye testamente, taler deres tydelige sprog og lader os ane, hvorfor kvindeforagten er så rodfæstet i den kristne verden. Kristendommens ansvar for den udbredte opfattelse af kvinden som et laverestående væsen kan vanskeligt overvurderes, men det forties og ignoreres i påfaldende grad.
Citater fra Det Nye Testamente: »Ligeledes skal I hustruer underordne jer under jeres mænd« (1. Pet. 3,1) og »Ligeledes skal mænd leve med forstand sammen med jeres hustruer som en svagere skabning« (1. Pet. 3,7)
Jeg spørger, hvorfor folkekirken ikke tager afstand fra det nye testamentes grove kvindenedgørelse, men i stedet stiltiende billiger og bidrager til legitimeringen af fortsat kvindeundertrykkelse.

Grov kvindenedgørelse
En sådan tekst sidder unge danske kvinder og mænd og nærlæser, når de går til konfirmationsforberedelse. Hvilke tanker farer igennem en ung kvindes hovedet, når hun læser sig selv og sin fremtidige kønsrolle beskrevet på den måde?
Jeg klandrer ikke det nye testamente som skrift for teksternes ordlyd. Alle tekster må læses i forhold til deres oprindelse og samtid. Men jeg forstår ikke, hvorfor folkekirken herhjemme ikke offentligt i forlængelse af flere årtiers kvindefrigørelse, tager afstand fra det nye testamentes grove kvindenedgørelse, men i stedet stiltiende billiger, og bidrager til legitimeringen af en fortsat kvindeundertrykkelse
Kristendommen nyder statsmonopol i Danmark i form af den danske folkekirke. Ganske vist vidner de affolkede kirker om den fremskredne sækularisering, men at de grundfæstede fordomme og aversioner mod det kvindelige køn stadig virker i det danske samfund som en undertrykkende faktor, kan vi fortsat også takke den danske folkekirke for.
Det er ydermere påfaldende, hvordan kristendommen og folkekirken for tiden fremhæves overalt i medierne som den rigtige religiøse og kulturelle baggrund, i modsætning til den fremmede og forkætrede islam, hvor ’kvindeundertrykkelse’ netop er den foretrukne kæphest.
Der må skrives en ny tekst – ikke i form af et nyere end det nye testamente eller som et modsvar til det ny testamente, men gerne i form af alternativ. Det kunne være et manifest, der om muligt kan komme til at udgøre en reference for kvinden af i morgen, så hun kan blive til og tage afsæt i et skrift, der har som fornemste pligt, at kvinder skal kunne være alt det, som hun har lyst til at være!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her