Læsetid: 3 min.

Euro-islam er reaktionær

Man behøver ikke at inddrage religionen i alt, hvad der angår indvandrere og flygtninge
Debat
2. september 2002

Menneskeret
Hvordan skal man forholde sig til de reaktionære normer i islamisk kultur og til bekæmpelsen af den politiske islam? Menneskerettighedsforkæmpere m.fl. må konfrontere den islamiske kultur, som har et kvindefjendsk syn. Humanistiske principper og værdier må sættes højere end enhver religion og tradition.
Dette har man jo gjort før i forbindelse med en anden religion, nemlig kristendommen, da man skulle opnå rettigheder for kvinder og børn og alle samfundets borgere. Dengang skulle man begrænse kirkens og religionens magt og indflydelse for at kunne opnå de borgerlige og menneskelige rettigheder, som man stræbte efter.
Det er præcis det samme, der skal ske med islam, som i dag ikke alene skal bekæmpes, fordi den er reaktionær, men også fordi den er en farlig politisk bevægelse.
Vi kan ikke bruge en anden udgave af islam, hverken den ’europæiske’ eller ’kritiske’ for at begrænse islams magt og indflydelse. Islam skal forhindres i at få magt og holdes ude fra lovgivningen, undervisningen og opdragelsen af børn. Islam skal ikke fortolkes, den skal blandes udenom.
Euro-islam er reaktionær fordi den fortsat peger på religion som løsning, og fordi den prøver at bremse verdsliggørelse af samfundet, undervisningen, opdragelsen, og de borgerlige rettigheder. Euro-islam er en bestræbelse på at redde religionen og ikke de mennesker, som bliver ofre for den.

Vrøvl
Euro-islamister går tilsyneladende ind for personlig frihed og tager afstand fra sammenblanding af religion og politik. Vrøvl, man kan ikke holde et menneske fast på at være ’praktiserende muslim’, dvs. en muslim, som går efter de religiøse love og bestemmelser, og samtidig påstå, at vedkommende frit kan vælge sin påklædning, sin ægtefælle, sin seksuelle forhold, sine venner (selv blandt de vantro) osv.
En praktiserende muslim skal jo tage højde for de religiøse love og bestemmelser. Love og regler, som er kendt for deres undertrykkende og begrænsende rolle. Love og regler, som tillader flerkoneri og at bortgifte børnepiger og at straffe mennesker hårdt for deres seksuelle forhold uden for ægteskab og for at være vantro…
Man kan lade de religiøse kræfter beskæftige sig med de forskellige fortolkninger af deres religion. Det har intet at gøre med samfundets opgave at løse de alvorlige problemer vedrørende religiøs og kulturel undertrykkelse. Man har aldrig i verdenshistorien ved hjælp af nye retninger inden for religion kunnet forbedre ligestillingen, børnerettighederne og de borgerlige rettigheder.
Tænk hvis f.eks. kvindebevægelsen i sin tid først skulle have opfundet en anden version af kristendommen og bagefter skulle vente på, at man uddannede nogle præster til at blive moderate, før kvinderne krævede deres rettigheder! I så fald tror jeg ikke, at de nogensinde havde opnået noget.
Man skal en gang for alle huske, at indvandrere og flygtninge ikke kun er religiøse væsener, som kun kan forstå en religiøs forklaring på tingene. Langt de fleste beskæftiger sig overhovedet ikke med religion. Langt de fleste – bortset fra imamerne og de islamiske kræfter – accepterer og respekterer de menneskelige og universelle værdier højre end de religiøse.
Man behøver ikke at finde en anden fortolkning på en mandschauvinistisk og reaktionær religion, fordi man vil respektere borgere med en anden religion eller etnisk baggrund. for at undgå diskrimination mod borgere med en anden baggrund.
De reaktionære værdier skal bekæmpes, og det skal gøres ved at tage udgangspunkt i de universale og menneskelige rettigheder, og med en total adskillelse af staten og religion. Fork. af red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her