Læsetid: 2 min.

Kritik uden kendskab

Hvorfor interesserer Information sig ikke for de mange aktiviteter, som ATTAC laver under EU-formandskabet?
Debat
13. september 2002


ATTAC
Af KENNETH HAAR talsmand for ATTAC-Danmark
Den 10. september bragte Information artiklen »ATTAC uden bid«. Udgangspunktet var et lavt medlemstal, ikke en vurdering af, hvad ATTAC foretager sig. Aktiviteterne under ATTAC interesserede faktisk ikke journalisten det mindste. For Information er ATTAC altid et sociologisk fænomen, der ses fra så stor højde, at læserne aldrig får at vide, hvad vi laver eller mener. Det er ærgerligt.
For sammenlignes ATTAC med de fleste andre foreninger i Danmark, har vi et umådeligt højt aktivitetsniveau og skaber meget med små ressourcer.
Siden ATTAC’s dannelse har vi gennemført små og store aktiviteter om WTO-mødet i Doha, krisen i Argentina, truslen mod den offentlige sektor fra WTO (GATS), Verdensbanken, World Social Forum i Porto Alegre, og meget mere.
Nogle af vores prioriteringer har vi – hvis vi selv skal sige det – haft en vis succes med at skabe debat om, men alle er mødt med larmende tavshed af Information. Da jeg i juni så, at Information barslede med en sommerserie om den globaliseringskritiske bevægelses aktiviteter under det danske formandskab, tændtes et svagt håb om en smule korrigering.

Ikke et ord om ATTAC
Men hvad blev det så til? En enkelt artikel om Pelle fra Globale Rødder med den hovedpointe, at han da så meget fredelig ud med sin barnevogn. Ikke en stavelse om ATTAC.
I mange måneder har ATTAC’s aktiviteter under EU-formandsskabet været i støbeskeen. Vi har f.eks. et omfattende program under ASEM-topmødet om multinationale selskaber, WTO, privatiseringer og European Social Forum i Firenze i november. Samtidig indgår vi, sammen med andre – i både Fyns Sociale Forum, Ålborg NGO Forum, Hungersmarchen, NGO Forum Stop Volden, og Initiativet for et andet Europa – i aktiviteter i tiden op til og under EU topmødet i december.
En bred vifte af udtryksmåder tages i brug: Demonstrationer, happenings, kunstudstillinger, busturné, debatarrangementer og konferencer. Flot i betragtning af, at ATTAC’s medlemstal er alt for lavt. Intet af dette interesserer Information.
Efter så længe at have ignoreret ATTAC er det ikke gangbart at konkludere, at det nok er fordi, vi knap nok er her. Der er hårdt brug for den internationalisme og det frivillige engagement, der udspiller sig i ATTAC i Danmark som i andre lande.

Den vigtigste bevægelse
ATTAC er i de sidste fire år blevet den vigtigste globaliseringskritiske bevægelse i Europa med en stor evne til at sætte bredere kræfter i samfundet i sving.
I Danmark i dag er ATTAC den eneste forening, som vil kunne forbinde en bred samling af græsrødder med den internationale bevægelse for global retfærdighed. Den bevægelse, som har identificeret den nyliberale globalisering som en hovedårsag til øget ulighed, afdemokratisering og øget pres på ressourcerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her