Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

10. september 2002


USA flyver videre!
Vi nærmer os med hastige skridt årsdagen for 11. september: Denne dato kan sætte de stadig friske erindringer om den frygtelige begivenhed i Vestens slørede hjerner i bevægelse. Ved katastrofen døde næsten 3.000 civile, og det var den største terroraktion i fredstid. Vesten græd, og dette kom afghanerne til at føle: Verdens primus motor inden for ødelæggelse blev råbt til live som så mangen gang før, og der blev etableret et konstant bombetogt i det allerede sønderbombede Afghanistan. Det blev bortforklaret med at målene var af strategisk betydning. Det kan dog ikke forklare, hvordan der døde over 5.000 civile afghanere ved fejlbombning. Det efterlader det negative facit: At der går to døde arabere på en død vesterlænding. Altså flyver den amerikanske afstraffelsesmaskine videre, denne gang mod nye mål, f.eks. i Irak.

Paul Weisbjerg
Kongsdalvej 21, Vanløse
og Jakob Johannes Elbeshausen Sestoft
Strandboulevarden 118, Kbh. Ø

Vision og individ
Kære Uffe Elbæk. Det er dejligt du forsøger at tænke visionært i dine kronikker hhv. 29. og 30. august. Hvis jeg skal koge visionen ned, handler det om at få det personlige og politiske til at hænge sammen i politikken; og vigtigst: at individet kan forstå politikkens konkrete betydning eller nedslag i netop det individuelle og at der i politikken er plads til individet.
Den tanke har politikere altid haft svært ved at realisere. Og måske er lige præcis Dansk Folkeparti bedst til det ud fra deres snæversynede verdensbillede. Din vision er entusiastisk, men også abstrakt og måske for teknologi-fikseret på den ny teknologis vegne. Visionen savner politisk substans.
Hvordan hænger dine visioner sammen med dit projekt: Kaos-piloterne. For i mine øjne skaber den skole et væld af mediepersonligheder: tv-orakler, mondæne arrangører, småkapitalistiske igangsættere, trend-terapeuter og voldsomme egomanikere. Altså mennesker, der mere manipulerer mennesket end frisætter det. Hvor er forbindelsen mellem den skoles produktion af trendsættere og så ’morgendagens politik’ med at koble »hverdagslivet med en klar social, kulturel og politisk bevidsthed«?
Endelig er for mig det dejligste ved filmen: ...og din mor, scenen mod slutningen, hvor de tre hovedpersoner på trods af alle deres konflikter alligevel finder sammen i at le overstadigt ad hinandens afsløringer og naragtigheder, netop at le ad hinandens modsætningsfyldte, platte og vidunderlige hverdagsliv.

Henrik Glahder
Klæbjergvej 2, Helgenæs

Til DR’s journalister – vi savner jer
Uanset hvad flere medier hævder, skal I vide, at vi er mange, der savner jer. Både de kendte navne og de mange mere anonyme, som bag scenen gør det muligt at producere udsendelser som Orientering, Refleks, Dead-
line etc, etc. Også til lykke med sejren i fogedretten.
Hold fast, hvis konflikten varer længe nok, vil man altid vælge træneren fra og ikke holdet.
Så det skal være vort håb –bliv ved, og Nissen forsvinder.

Flemming Johansen
Hindegade 11. Kbh. K

Ekspertudrensning
Da Hitler i 1933 tog magten var noget af det første, han foretog sig at skille sig af med de eksperter, hvis forskning ikke passede ind i det nazistiske tankegods. Albert Einstein blev fyret, fordi han forskede i ’jødefysik’. I stedet ansattes en Parteigenosse, der mente at have forstand på dieselmotorer – der åbenbart ikke var en jødisk opfindelse. Kan nogen demonstrere forskellen på Hitlers og Fogh Rasmussens syn på eksperterne – bortset fra, at jøderne i dag får lov til at være i fred?

Bent Søby Madsen,
Odense C

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu