Læsetid: 2 min.

De multinationale nassere

Regeringens skattestop omfatter også stortjenende nul-skatteydere
24. september 2002

Kommentar
Han har gjort det igen, Stig Andersen fra Dokumentargruppen i DR. Skabt uro i akvariet, gået til de store rovfisk i erhvervslivet og afsløret både nogle af de multinationales dobbeltmoral og regeringspartiet Venstres slatne holdning.
Onsdag aften gik programmet ’Skatteakrobaterne’ over skærmen på DR 1. Det viste i Stig Andersens sædvanlige dygtigt afslørende stil, hvorledes multinatinale giganter som MacDonalds, Nestlé, Statoil og CocaCola har milliardomsætninger på salget af deres produkter i Danmark uden at betale en rød reje i skat. De tjener nemlig ikke på deres aktiviteter, har kun underskud, siger de, og skal derfor ikke betale skat, siger de. Det viser deres reviderede og godt maskerede regnskaber, og de bryder ikke skattelovene, siger de. Alligevel fortsætter de deres aktiviteter år efter år, trods underskuddene.
Det er således godgøren-de filantropiske folk i MacDonalds, Nestlé, Statoil og CocaCola. De sætter jo penge til ved at forsyne os danskere med fastfood, dagligvarer, benzin og den populære, slimede læskedrik. For vores blå øjnes skyld negligerer ledelserne i disse filantropiske selskaber som nogen af de eneste det universielle krav om shareholder value – aktionærkrav om profit og udbytte. Flinke folk er de, hvis man da skal tro deres regnskaber.
Det skal man nok ikke. For disse filantroper er i virkeligheden skatteakrobater, der med velbetalt bistand af deres internationale revisionsselskaber og skatterådgivere flytter rundt på overskuddene i deres internationale koncerner, nemlig derhen hvor beskatningen er lavest. Det sker tilsyneladende på fuldt lovlig vis ved interne handeler, mellem de nationale datterselskaber i de multinationale koncerner. Her er køber og sælger reelt den samme, så det foregår ikke på markedsvilkår, men ved centralt manipulerede priser. Transfer pricing hedder det i fagsproget. Og det blev synligt demonstreret i udsendelsen.
Problemet er ikke lokalt dansk, men voksende og internationalt. Det er en følge af den løbende globalisering the American way. Omkring 60 procent af verdenshandelen foregår nu via multinationale selskaber, der handler internt med hinanden via datterselskaber. De har muligheder for at lave disse julelege med systematiske skatteunddragelser, fordi de internationale regler er forskellige, er utilstrækkelige eller ikke håndhæves. Standsning af julelegene kræver et samarbejde, som ikke eksisterer.

I erhvervslivet og blandt politikere tales der meget om rigtige holdninger, menneskelige værdier, moral og etik, social ansvarlighed, grønne regnskaber og andet godt. Men det bliver ved snakken i disse multinationale selskaber, der reelt er nassere på de samfund, de opererer i.
Det kan de tilsyneladende fortsætte med, når en inkompetent vatnisse som skatteminister Svend Erik Hovmand fra Venstre og samme partis slatne skatteordfører Peter Christensen viser sig utilbøjelig til at foretage sig noget, selv om kyndige vurderinger hævder, at disse skatteunddragelser koster det danske samfund mellem 5 og 40 milliarder kr. årligt. Det er dog en post, som en burde friste en skatteminister.
Regeringen og dens støtteparti har talt meget om samfundsnassere, især udlændinge, der kommer hertil for lovligt at udnytte vort danske samfund og vor sociallovgivning. Den gør endda en del for at stoppe det. Måske burde samme regering også sætte ind over for
de samfundsnassende nul-skatteydere i de multinationale, der lovligt udnytter vor danske skattelovgivning.
Der er penge at hente, med mindre skattestoppet fortsat skal gælde nul-skatteydere – eller de skal have penge for at være her.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu