Læsetid: 1 min.

Pressens verdenshistorie

Hvem gider høre på gamle drenge, der ikke vil eller kan forny sig, dvs. rette deres analyse ind efter den journalistiske konsensus til højre for midten?!
Debat
21. september 2002

911
Det står faktisk meget værre til med pressens selvovervurdering, end Keld Brikner antyder i sin kommentar til Jørgen Steen Nielsens hurtige vue over den hjemlige debat om 11. september i tillægget i2 den 6. september Det hænger sammen med, at 11. september var og er en pressebegivenhed, som det ret beset kun tilkommer journalister at håndtere og udtale sig om. Hvis danske intellektuelle skal i spil – hvis de overhovedet vurderes kyndige og væsentlige i den konkrete sammenhæng – sker det på journalistiske betingelser, dvs. gennem korte interviews pr. telefon, så man kan få et lille, signeret statement på plads.
Mere var man i anledning af 11. september ikke interesseret i: At overlade mikrofonen eller spalterne til ikke-journalistiske æggehoveder var utænkeligt. Derfor fik ingen buddet, derfor dukkede der kun få indsendte bidrag op, derfor blev en helvedes masse andre afvist og returneret – til fordel for en række udenlandske, læs »internationale« intellektuelle, for midt i danskheden vil vi meget hellere høre, hvad Paul Auster, Umberto Eco, Hans Magnus Enzenberger og Jean Baudrillard mener, end give vore egne kloge og (det er risikoen) kritiske hoveder en chance. På den måde kan det journalistiske regimente bevare sit overblik: Intet højere blik er nødvendigt.

De fås repetition
Der skal slet ikke en sporty statsminister til at kaste de hjemlige smagsdommere og intellektuelle på porten: Pressen har allerede gjort det – og kan derpå fejre sig selv og sin egen aktivistiske 11.september-patos ved at konstatere, at »i Danmark repeterer nogle få, modne intellektuelle et rituelt slagsmål om USA. Det store flertal tier og samtykker.« Quod erat demonstrandum. Bemærk ordene »modne« og »rituelt«:

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her