Læsetid: 3 min.

Det tavse vidnes fældende udsagn

Det er glædeligt, at den nye lov om øget vidnebeskyttelse har gjort det sværere for rockerne at slippe for straf
Debat
25. september 2002

Kommentar
Jønke og hans gruppe var omkring deres offer. Jønke stod nærmest med et smil om munden og sparkede ham i hovedet og på kroppen – måske ti gange. Jønke smilede også, da han med et skuldertræk gik ud af værtshuset.«
Citatet er fra den forklaring en ung kvinde, der tilfældigt oplevede, hvordan Jørn Jønke Nielsen, fremtrædende medlem af Hells Angels (HA), sidste år afsluttede et dødeligt værtshusslagsmål i Aalborg. Inden han satte sine
fodaftryk på offeret, Bandidos-rockeren Flemming Jensen, havde en anden HA’er stukket ham flere gange med en kniv. Denne anden HA’er har i parentes bemærket påtaget sig hele skylden for drabet. Han afsoner nu sin straf og er af sin organisation blevet belønnet for sin dåd med det højeste han i sin begrænsede verden kan opnå: at blive fuldgyldigt medlem af Hells
Angels.
Forklaringen om Jønkes rolle i slagsmålet blev i denne uge læst op i Vestre Landsret i Aalborg i forbindelse med retssagen mod ham. Ordene stammer fra et
tidligere forhør. Kvinden turde nemlig ikke selv gentage sine iagttagelser som vidne i retten. Inden forklaringen blev læst op, var hun først blevet anholdt og bragt til retten for at afgive vidneforklaring Men med henvisning til en lægeerklæring, som frarådede retten at tvinge hende til at vidne, lykkedes det hende så alligevel at slippe. Op til retssagen var hun nemlig blevet truet flere gange og led nu af psykisk ubalance, angst og depression.

Det glæder mig, at forklaringen blev læst op i retten. Det er et godt eksempel på, at det med den nye lov om øget vidnebeskyttelse er gjort meget sværere for rockerne at slippe med en billig eller ingen straf, fordi vidner imod dem har fået massive hukommelsestab i det afgørende øjeblik. Baggrunden for, at den unge kvindes udtalelser fra en tidligere afhøring kunne bruges i retten, er, at den nye lov, som er fra 1997, opererer med det tekniske begreb anticiperet bevisførelse. Det betyder, at der i blandt andet rockersager, hvor man kan frygte, at vidnet senere vil ændre forklaring, kan afholdes retsmøder inden sagen kommer i retten.
Sådanne afhøringer foregår for at sikre den anklagedes rettigheder, således, at vidner i denne indledende fase afhøres under tilstedeværelse af både anklageren, forsvareren og en dommer. Den nye regel, der fraviger det almindelige princip om, at vidner skal føres i retten, er velegnet i sager som Jønkes. Her ville vidnet, den unge kvinde, nok kunne afhøres i retten, men hun ville ikke være i stand til – eller ønskede ikke – at afgive en troværdig forklaring af frygt for sit mentale helbred og af frygt for at blive udsat for repressalier.
Rockerkriminaliteten har i disse år opnået et omfang og en karakter, der får Rigspolitichefen til at betegne den som »et markant samfundsproblem«. Faktisk har Danmark i dag relativt flere rockere end noget andet land.
I alt har de to rivaliserende ’moderklubber’, Hells Angels og Bandidos, nu flere hundrede fuldgyldige medlemmer foruden et stort antal støttemedlemmer. De danske rockere betegnes desuden som toneangivende internationalt.
Ud fra disse oplysninger kan man konkludere, at politiets indsats i dag er slået fejl på i al fald et punkt: det er ikke lykkedes at stoppe rekrutteringen til de to grupper. Man må derfor forudse flere retssager, hvor rockerne er på anklagebænken. Politiet siger selv, at der i dag er rockervinkler på stort set alle efterforskninger, de foretager.
Det er derfor et vigtigt værktøj, politiet har fået i efterforskningen af rockernes, men også andres, grove forbrydelser. Hidtil er disse forbrydelser ofte forblevet uopklarede, fordi vidner er blevet truet. Denne gang fik Jønke fire år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her