Læsetid: 2 min.

Giv de arbejdsløse meningsfuldt arbejde

Regeringens handlingsplan ’Flere i Arbejde’ er et seriøst bud på en beskæftigelsespolitik
Debat
5. oktober 2002

Politisk set
At blive arbejdsløs er en ubehagelig oplevelse. Man mister selvværd, man mister den daglige kontakt til sine kolleger, og man mister også en betragtelig del af sin indtægt. Derfor er det de færreste, som ønsker at gå uden arbejde ret længe.
Men hvad sker der, når
man bliver arbejdsløs i Danmark? Man bliver til en stor social sag med stakkevis af journaler, og alverdens ordninger bliver trukket ned over ørerne op én. Derefter bliver man kaldt til det ene møde efter det andet. Man bliver med andre ord pacificeret i en klientrolle. Men man ville jo bare have et arbejde!
Hvis vi skal have flere i arbejde, skal vi reformere beskæftigelsespolitikken. Vi må have den enkelte til at tage ansvar for sit eget liv og sin fremtidige jobsituation. Systemet skal selvfølgelig støtte op om den arbejdsløse, men det skal være efter devisen ’hjælp til selvhjælp’.
Regeringen ønsker ikke at sænke de generelle satser for kontanthjælp og dagpenge. Vi ønsker heller ikke at æn-dre efterlønnen. Men vi ønsker at afskaffe det nuværende system, som fastlåser de ledige i lediggang.

Skal kunne betale sig
Derfor har vi fremlagt en helt ny handlingsplan, der frem til år 2010 skal øge arbejdsstyrken med 87.000 personer. Principperne er enkle, men effektive:
Først og fremmest vil vi harmonisere og forenkle reglerne for aktivering, rådighed, sanktionering, således at systemet bliver overskueligt og konsekvent. Vi vil gøre op med masseaktivering og indføre jobsøgning, som tager udgangspunkt i den enkelte borger. Hvis der er tale om aktivering, skal det ske via rigtigt arbejde, så de ledige får mulighed for at præsentere sig over for virksomhederne og vise, hvad de kan. Omvendt vil der være effektive sanktioner mod ledige, der reelt ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, eller som ikke søger arbejde. Sidst men ikke mindst vil vi sikre, at den ledige mærker en indkomstfremgang, når de går i arbejde. Det skal kunne betale sig at tage job!
Et af de konkrete initiativer består i at afskaffe den regel, der siger, at jobtræning og aktivering kun må omfatte arbejde, der ellers ikke ville blive udført. De ledige skal nu have mulighed for at lave meningsfuldt arbejde! For at undgå misbrug indføres en tidsbegrænsning og bestemmelser om, at jobtræningen skal være målrettet.
Et andet forslag gør det muligt at arbejde et begrænset antal timer ved siden af kontanthjælpen, uden at hjælpen bliver tilsvarende reduceret. Konkret bliver der tale om et beløb på 28 kr. pr. arbejdstime, som den ledige kan beholde. Dette gælder for ledige, der har modtaget hjælp i minimum seks måneder, og som er gift.
Endelig vil vi oprette en moderne job- og cv-bank, som skal stå gratis til rådighed for private arbejdsgivere, AF og kommuner. Der vil blive stillet krav om, at alle ledige senest efter en måned skal have udarbejdet et CV og placeret det i databasen.
Hvis vi vil bevare Vel-færdsDanmark, er det bydende nødvendigt at øge beskæftigelsen med minimum 80.000 personer. Derfor må vi satse på alle fronter: vi skal ikke alene have de ledige i arbejde, vi skal også have flere ind i arbejdsstyrken. Oven i dette kan det blive nødvendigt at motivere borgerne til at blive længere på arbejdsmarkedet.
, der vil sikre velfærden i Danmark – også i fremtiden!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her