Læsetid: 4 min.

Hverken skat eller arbejde

Der er ingen grund til at frygte, at de skattesky multinationale vil flytte arbejdspladser
Debat
2. oktober 2002

Multinationale
Det er meget få, der forsvarer de multinationales manglende skattebetaling i Danmark, men der kommer ofte et advarende spørgsmål: Flytter de ikke bare arbejdspladserne, hvis de skal betale skat.
Spørgsmålet er forståeligt. Vi har ofte hørt store selskaber true med fyringer, hvis Folketinget stiller miljøkrav eller danskerne stemmer nej i en EU-afstemning. På den måde er spørgsmålet meget sigende for demokratiets reelle tilstand.
Men der er ingen grund til at frygte, at de skattesky multinationale vil flytte arbejdspladser. De fleste af disse nul-skatteydere har for længst lukket deres produktion, hvis de overhovedet har haft en produktion af betydning i Danmark. Vi kan tage dem fra en ende af.
Coca-Cola. Den manuelle produktion står bryggeriet Carlsberg for. Det bliver de ved med så længe nogen vil købe Coca Cola. Den internationale Coca Cola-koncern har kun få ansatte i Danmark, særligt inden for marketing. De bliver her, for de de er med til at sikre Coca Colas salg. Fortjenesten i Danmark kommer fra salg af den sirup, der indeholder grundingredienserne, ved at opkræve forskellige koncern-afgifter og levere de reklamer, der vælter ud over os alle, om det lykkelige cola-liv. Globalt tjener Coca Cola milliarder af dollars, men i Danmark påstår de, at der ikke tjenes nok til at skulle betale mere end nogle håndører i skat.
Heller ikke burgerkæden McDonald kan flytte arbejdspladser, hvis de tvinges til at betale skat. Vil McDonald sælge burgere i Danmark, må de nødvendigvis ansætte folk her til at samle dem. Nogle af råvarerne købes i Danmark, men det sker kun, hvis de er billigst i Danmark. Indkøb af råvarer har ikke noget at gøre med, om de skal betale skat af fortjenesten på burgersalg.
Lad os gå videre i listen. De to store fødevaregiganter, Unilever og Nestlé. De har 70-80 procent af markedet for is i Danmark. Nestlé står bag Premier Is, Unilever har Frisko. For få år siden havde de flere is-fabrikker i Danmark. De er alle lukket.
Begge koncerner har verden over et kæmpemæssigt overskud. Ud over is sælger de Lagerfeld parfume, Lux, Rexona, OMO-vaskemiddel, Becel, Lipton te og Ice tea (Unilever) og After Eight, Chrunch, Polo, Nestea, babymad på glas, Nesquick og Nescafé (Nestlé) og en stribe andre dyre mærkevarer. Alligevel præsenterer de i Danmark regnskaberer med underskud.
Nestlés sidste produktion i Danmark, en mælkepulverfabrik i Hjørring, er netop lukket. Unilever har ud over den lukkede is-produktion haft flere andre fabrikker i Danmark, bl.a. margarinefabrikken OMA, som de lukkede for få år siden.

Uden at tjene penge
Kraft Foods har nogen produktion i Danmark (kafferistning og snacks), men den er beskeden i forhold til koncernens store omsætning af Gevalia- og Karat-kaffe, Marabou, Toblerone og andet chokolade, Kraft mayonnaise og dressinger, Estrella og Taffel-snacks og Philip Morris cigaretter – uden at tjene penge.
Kellogs er det største mærke på markedet for morgenmadsprodukter med Corn Flakes, Frosties, Coco Pops, Special K, All-Brann o.s.v. Deres fabrik i Svendborg lukkede de for få år siden. Kellogs har i dag 65 ansatte til salg og markedsføring og en omsætning på over 700 millioner kr., uden at tjene penge og betale skat.
De multinationale benzinselskaberne har beskæftigelse i forbindelse med olieefterforskning og udvinding samt på to danske raffinaderier. Af disse aktiviteter betales der i nogen grad skat, men det gør de ikke af salget af benzin.
Q8 har aldrig betalt skat og alligevel lukkede de deres raffinaderi i 1997. HydroTexaco betaler ikke skat. Statoil betaler skat vedrørende olieefterforskning og produktion, men ingen skat af deres benzinsalg. Shell betaler skat vedrørende deres olieraffinaderi og olieproduktionen ude i Nordsøen, men ikke af benzinsalget.
Fire af de fem største på det danske benzinmarked betaler således ikke skat, selv om de står for ca. 70 procent af salget. Det er tilsyneladende kun det femte af de store selskaber, den andelsejede OK benzin, der tjener penge og betaler skat.
Striben af multinationale, der ikke betaler skat, er alenlang: Fiat, DaimlerChrystler, Iveco, Man-lastbiler, Xerox, Agfa-Gevaert, Kodak, Tupperware, Aldi, Blockbuster. Der er mange flere. I alt væsentligt har de ingen produktion, men et stort salg her i landet, som de påstår, de taber penge på.

Ingen undskyldning
Alle disse koncerner har stort set kun det personale, der skal til for at distribuere og markedsføre deres produkter. Det vil de selvfølgelig blive ved med, selv om de skal betale skat af deres fortjeneste. En lidt mindre fortjeneste er trods alt bedre end ingen fortjeneste.
Der er andre multinationale, der har produktion i Danmark, men deres beslutninger om at producere i Danmark, er helt uafhængig af, om de skal betale skat af deres fortjeneste på salget af deres produkter. Der er ingen undskyldning for at lade de multinationale slippe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her