Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
17. oktober 2002


Fart på tinge
*DF – de fartglade drenge – vil hæve fartgrænserne på motorveje mere end regeringen. Hvis de lover kun at skade sig selv, er der dermed
motiveret en holdning som måske kan risikere at vinde flertal. Justits-ministeren fører gerne an.

Ole Kløcker, Gasværksvej 35, Kbh. V

Pjat og løs snak
Vejen til helvede er brolagt med pjat og løs snak.

Peter Zinkernagel
Fiolstræde 14, Kbh. K

Universitetsreform
Som humaniorastuderende på Københavns Universitet er jeg rystet over den universitets-
reform, som netop er blevet indgået.
På humaniora underviser og forsker man i samfundsrelaterede problemer, og det ville jo være dejligt, hvis denne forskning og undervisning var fri af partipolitiske interesser. Det vil den altså ikke være mere, eftersom det bliver en venstrepolitiker (videnskabsministeren), der bliver den øverst ansvarlige i udvælgelsen af lektorer.
Det vil jo være en smal sag for regeringen i denne situation at vælge lektorer, som har en politisk indfaldsvinkel til undervisningen, som ligner regeringens egen, og det vil også være en smal sag at ansætte forskere som når frem til de, efter regeringens mening, rigtige resultater når det gælder samfundsforskning. Det er fordummende for hele universitetsmiljøet og det vil sænke kvaliteten af undervisningen, og jeg tror at formålet med det er at indoktrinere de universitetsstuderende i neoliberalistisk retning, hvilket efter min mening burde være forbudt ifølge Grundloven.

Nina Eri Henriksen
Nandrupsvej 5, Frb.

Regeringen må da balancere
Når Poul Nyrup nu kritiserer regeringen for at holde for lav profil under EU-formandskabet, især i spærgsmålet om Irak, er det både en lidt uretfærdig, temmelig ukonstruktiv og perspektivløs kritik. Både af formalistiske og substantielle grunde. Det er heller ikke specielt forståeligt, at Nyrup ikke bakker op de 6 måneder formandsskabet varer, især når der er bred enighed om hovedmålet, nemlig udvidelsen mod øst.
Rent formalistisk kan regeringen ikke gøre ret meget andet end at balancere mellem USA og de store EU-lande, idet en konflikt over Atlanten kunne vanskeliggøre forhandlingerne om det primære, nemlig optagelse af de central- og østeuropæiske lande. Man må tænke på, hvad der er væsentligst, når vi kommer frem til januar 2003 -om vi har fået indlemmet Østeuropa i det europæiske fællesskab, eller om vi har fået markeret os selv i forhold til USA? Seks mdr. er ikke lang tid – og der bliver jo også mulighed for at føre både
EU-, udenrigs- og sikkerhedspolitik efter 1. januar, når den store opgave er afsluttet, forhåbentligt med det forventede resultat.
Substantielt er det da heller ikke en selvfølge, at EU-formandskabet skal have et andet syn på Irak end USA. Nyrup har selv i sin tid aktivt taget initiativ til militære tiltag over for Irak, og med den højspændte situation i verden i dag, er det slet ikke givet, at Danmark eller EU som sådan er bedst tjent med Frankrig og Tysklands nølende holdning frem for USAs og Storbritanniens klare og konsekvente stillingtagen. Danmark kan bare ikke melde for skarpt ud – så risikerer vi, at fokus flyttes fra udvidelsen.

Thomas Guldberg Køhler
Sølvgade 6B, København K

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her