Læsetid: 3 min.

Når økonomi er psykologi

Årets nobelpristagere i økonomi gør op med Milton Friedman og advarer mod overoptimisme og overpessimisme på aktiemarkedet
Debat
15. oktober 2002

Nobelpris
I videnskaben økonomi er der i de senere år kommet en erkendelse af, at markederne ikke altid fungerer helt så
optimalt, som det ellers er forudsagt i traditionel teori. De sidste par års hændelser på aktiemarkederne underbygger, at der er brug for
andre perspektiver på økonomi.
Nobelprisen i økonomi går i år til Daniel Kahneman og Vernon L. Smith. To af de pionerer, der med hver sin baggrund som henholdsvis psykolog og økonom, har bidraget til feltet »Experimental Economics«.
Baseret på simple psyko-logiske eksperimenter forsøger man her at beskrive, hvordan mennesker reagerer i forskellige økonomiske valgsituationer. Denne gren af den økonomiske videnskab har kunne vise interessante resultater, der bryder med nogle af de grundantagelser, der er udgangspunktet for neo-klassisk teori.

Træffer irrationelle valg
Vigtigst er selve opgøret med det rationelle menneske, Homo Economicus. De psykologiske eksperimenter viser, at mennesker sjældent kan overskue selv forholdsvis simple problemstillinger, og derfor ikke træffer rationelle valg.
Menneskers handlinger er ofte baseret på erfaringer eller intuition frem for grundige overvejelser. Hvis f.eks. en aktie stiger i dag, er det i manges hoveder – professionelle såvel som amatørers – også en aktie, der vil stige i morgen, og nogle gange glemmes det, at man som investor også bør kigge nærmere på de mere grundlæggende parametre for en aktie.
Inddragelsen af hvordan ikke-rationelle agenter påvirker markederne kan give os bedre forudsigelser og dermed bedre redskaber til at intervenere på markederne, både på globalt og nationalt plan.
Utrolig ustabilitet
Økonomen og neo-klassikeren Milton Friedman er en af de mest ivrige fortalere for at mennesker er rationelle, og markederne derfor fungerer optimalt.
Dermed kan det frie marked sikre en effektiv kon-
kurrence og optimal fordeling af ressourcerne, hvilket giver stabilitet. Det er fejlagtigt.
Det viser sig nemlig, at man i dag, efter 20 års liberaliseringer for at sikre frie kapital- og valutamarkeder, står med markeder, der er utrolig ustabile. Der er overoptimisme, når der er opgangstider, og jagten på de høje profitter går forud for at indsamle ordentlig information om investeringsprojekter, og om dem der låner.
Muligheden for hurtige økonomiske gevinster går forud for risikoen for fiasko. Når der er nedgangstider, bliver der omvendt overpessimisme, og selv små dårlige nyheder kan resultere i store flytninger af kapital.
Resultatet kan være, at selv lande med grundlæggende sunde økonomier rammes af fald i aktiekurserne og dermed devalueringer til skade for stabiliteten.

Bobler på markedet
Overoptimisme og overpessimisme har ingen ordentlig forklaring i den traditionelle teori, mens det i »Experimental Economics« kan forklares. Her spille især folks vilje til at sætte tilfældige hændelser i relation til hinanden en rolle. Dette kan lede til bobler på markedet, bobler, der før eller siden sprænges, og dermed giver ustabilitet.
Det seneste eksempel er it-boblen, der fik en brat opbremsning i år 2000. Forud var gået en bølge af gode nyheder fra næsten alle meningsdannere lige fra politikere, letsindige økonomer og generelle samfundsdebattører. Gode nyheder om en Ny Økonomi, der var bedre og mere sikker, hvilket kun bekræftede folk i, at deres seneste aktiekøb i Amazon ville gøre dem til millionærer. Men, nogle fik sig en ubehagelig overraskelse, da aktiekurserne begyndte at falde.
Således havde gruppepsykologien været på spil, mens reglen, om at virksomheder skal kunne skabe overskud for at få aktiekursen til at stige, fortsat gælder.
Bidraget fra Daniel Kahneman og Vernon L. Smith skal altså ikke kun ses som en ren teoretisk opdagelse, men i
lige så høj grad selve grund-laget for en bedre praktisk forståelse af økonomi, på såvel globalt som nationalt plan.
Forhåbentlig kan det også give mulighed for nye og bedre redskaber, der kan sikre en stabilitet på de forskellige markeder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her