Læsetid: 3 min.

New Delhi marcherer til Bushs melodi

Spændingen i Sydasiens ’krudttønde’ er øget, efter at den indiske regering har taget USA’s nye slå-først-militærdoktrin til sig
Debat
7. oktober 2002

International
Præsident Bushs nye nationale sikkerhedsstrategi (NSS), der blev afsløret 20. september, er med begejstring blevet samlet op af den indiske regering, der nu også forfægter sin egen ’lige så gode ret til at føre slå først-politik’ og indlede såkaldt ’forebyggende angreb’ mod fjendtligtsindede nationer med masseødelæggelsesvåben. Der er tale om et kvalitativt spring væk fra den tidligere doktrin om gensidig afskrækkelse. Sondringen mellem slå først-doktrinen og afskrækkelsesdoktrinen blev imidlertid tilsløret noget, da den indiske finansminister, Jaswant Singh i en erklæring 30. september slog fast, at for Indien havde ’forebyggelse’ da hele tiden implicit ligget i ’afskrækkelse’.
Singhs erklæring kom tre dage efter at Washington havde bedt Indien om at udvise tilbageholdenhed og selvbeherskelse trods den fortsatte pakistanske støtte til grænseoverskridende terrorisme. Efter formodede islamistiske terroristers attentat på tempelkomplekset ved Swaminarayan i Gujarat den 24. september – 32 tempelgængere blev brutalt skudt ned – er spændingen mellem Indien og Pakistan igen på kogepunktet, og den voldsomme gensidigt fjendtlige retorik genopvakt. Indien beskylder Pakistan for at støtte terroristerne bag angrebet, mens Pakistan kalder de indiske anklager latterlige. De to atommagter mobiliserede en million soldater efter et angreb på Indiens parlament i december sidste år, og de var tæt på et væbnet sammenstød i juni i år. At en ny krise kan være under opsejling, illustreres af, at Pakistan i går meddelte, at det har affyret tre nye testmissiler af jord-til-jord typen med succes. Missilerne, Ghauri, Ghaznavi, Abdalivar, var opkaldt efter muslimske krigsherrer, som i henholdsvis det 11. og i det 18. århundrede invaderede Indien fra Afghanistan.
»Hvor der er afskrækkelse, er der også prævention. Artikel 51 i FN’s charter om ’ret til selvforsvar’ rummer også mulighed for forebyggende angreb,« erklærede Singh efter et møde med USA’s udenrigsminister, Colin Powell. Singh, som diskuterede doktrinen om ’forebyggende angreb’ med Powell og Richard Haas, chef for det amerikanske udenrigsministeriums planlægningskontor, sagde videre: »Forebyggelse er ikke et enkelt lands forrettighed. Ethvert land har ret til at ’slå først’ for at hindre selv at blive ramt af ødelæggelse.«
Selv om Singh ikke længere er udenrigsminister – det er i stedet Yaswant Sinha – har hans bemærkninger, der lyder som et ekko af Bushs og Powells, om, at også andre lande end USA kan følge Bush-doktrinen om forebyggende angreb alvorlige implikationer for Sydasien. Powell har tidligere udtalt, at forebyggende angreb både kunne rette sig mod terrorister og imod lande.
Det er indlysende, hvilket land New Delhi har i tankerne, især når i den seneste tid gentagne gang har understreget, at det amerikanske pres på Pakistan ikke har formået at sætte en stopper for pakistansk støtte til terroristangreb på indisk område. Indien beskylder Pakistan for at bevæbne, militærtræne og sende terrorister tværs over grænsen for at anstifte vold i Indien.
Det forhold, at Singh, skønt han er finansminister, har udtalt sig så detaljeret og entusiastisk om NSS viser, i hvor høj grad New Delhi har taget det amerikanske synspunkter på militærdoktriner og sikkerhed til sig. Resultatet er, at NSS risikerer at øge de indisk-pakistanske spændinger.

Strategiske bånd
Imidlertid kunne det se ud til, at Washington, skønt det har valgt at medinddrage Pakistan som skueplads for dets krig mod terrorister i Afghanistan, forsøger at styrke sine strategiske bånd til Indien.
Det stadigt tættere partnerskab dækker allerede en lang række områder fra fælles militærtræning og udveksling af udstyr til efteretningssamarbejder og fælles øvelser.
En større indisk-amerikansk flådeøvelse begyndte således 27. september og er nu undervejs til Det Arabiske Hav. Øvelsen, der har kodenavnet Malabar, omfatter en gruppe på to amerikanske missilbestykkede krydsere og to indiske destroyere og en indisk ubåd.
De fælles øvelser afspejler det voksende militære samarbejde mellem New Delhi og Washington og er udtryk for et klart brud med det kølige forhold, der herskede under den kolde krig og i årene umiddelbart efter, frem til at hindunationalisterne kom til magten i Indien.
Det er næppe noget tilfælde, at partnerskabet nu er blevet så varmt og intensivt, når man betænker, at den indiske regering tæller flere personer, der er kendt for deres fanatiske modvilje over for muslimer. På mange måder er den seneste udvikling præcis, hvad Indiens nuværende regeringsparti, BJP – det tidligere Jana Sangh – har arbejdet for siden Indiens krig med Kina i 1962,
Men hvor samarbejdet kommer som opfyldelsen af en gammel drøm for BJP’s ledelse, er der ingen tvivl om, at det afstedkommer uhyggelige mareridt andre steder i »verdens farligste heksekeddel«.

*Shastri Ramachandran er redaktør ved den store indiske avis Times of India

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her