Læsetid: 2 min.

Det Danske Institut i Rom torpederes

Folketingets direktør nøjes ikke med at trække tæppet væk under dansk grundforskning – hans uheldige hånd mærkes helt til Rom
Debat
21. november 2002

Kulturpolitik
Regeringen har som bekendt travlt med at nedlægge råd og udvalg, men den lader ikke desto mindre visse »eksperter« regere og rumstere. Folketingets direktør, Henrik Tvarnø, f.eks. Han har for nylig, som formand for Grundforskningsfonden, trukket tæppet væk under værdifuld dansk grundforskning, uden varsel og uden at afvente evaluering (se Information 7. oktober). Danske firmaer som Novo Nordisk og Haldor Topsøe protesterede. Var der monstro ingen i fondsbestyrelsen der sagde formanden imod?
Helt hernede i Italien mærker man Tvarnøs uheldige hånd. Han er nemlig også formand for bestyrelsen for Det Danske Institut i Rom. Som sådan har han tilskrevet Instituttets direktør, Gunver Skytte, at hendes ansættelse som direktør ikke vil blive forlænget med en ny tre-årig periode, som kutyme ellers er. Som årsag angives samarbejdsvanskeligheder med personalet og manglende kvalitet og format i de aktiviteter, hun har iværksat.
Hvad det første angår, så har hele personalet, med enkelte undtagelser, underskrevet en indsigelse mod bestyrelsens desavouering af direktøren.

Ingen tidligere kritik
Med hensyn til kvalitetsniveauet, så har der ikke tidligere været kritik fra bestyrelsens side, og Gunver Skytte mener selv, at de afholdte aktiviteter har ligget »på et se-riøst kvalitetsniveau«.
»Bestyrelsen er ikke enig i det sidste udsagn,« skriver Tvarnø. Uden videre argumentation.
Udtaler han sig på en enig bestyrelses vegne? Var der ikke bare et eneste bestyrelsesmedlem, der talte formanden imod? Som mente, at der er kvalitet og format i arrangementerne med Ib Michael, Maria Giacobbe, de jævnlige seminarer med oversættere af dansk litteratur til italiensk, en international lingvistkongres i samarbejde med Università Roma Tre, en konference med fremtrædende Blixen-forskere fra Norden og Italien, for blot at nævne nogle enkelte eksempler.
Over 150 personer har sendt protestskrivelser til formanden og hans bestyrelse eller til Kulturministeriet.
Situationen er for øjeblikket den, at formanden (den 7. november) har meddelt Instituttets personale, at der pr. 1. september 2003 er udpeget en konstitueret direktør. En mulighed, som ellers ikke er angivet i vedtægterne. Hvorfor opslås stillingen ikke bare, hvis det er det man vil?
I bestyrelsen sidder der adskillige agtværdige mennesker: forfattere, forskere, museumsinspektører (se dem på www.dkinst-rom.dk). Er der ikke en eneste af dem, der har det lidt skidt over at være med i formandens spil? Det ville være rart at se og høre dem på banen.
Italienerne kommenterer: »Åh, vi troede det var anderledes i Danmark!«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her