Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
13. november 2002


Farlig kemi i slammet
Danmarks Miljøundersøgelser har netop udsendt en rapport om miljøfarlige stoffer i jord og slam. Den påviser stadig mange miljøfarlige stoffer – PCB, bromerede flammehæmmere, PVC-blødgørere (ftalater) m.v. PCB blev forbudt i 1978, men findes stadig i betydelige koncentrationer i jord, som har fået tilført slam.
Nu er vi ved at gentage fortidens synder, når det gælder flammehæmmerne, hvoraf én (PBDE) indgår i undersøgelsen. Denne er sværtnedbrydelig og giftig for miljøet ligesom PCB, men den bruges stadig i elektronikprodukter. Indholdet af PBDE er ved at overhale indholdet af PCB – og igen kan man forvente, at det vil tage årtier at få dette stof ud af miljøet igen.
EU er nu langt om længe ved at forbyde brugen af PBDE, men det varer flere år, før det træder i kraft. Samtidig er PBDE blot én ud af ca. 70 forskellige bromerede flammehæmmere. Det er nødvendigt at begynde at regulere sådanne farlige stoffer som en gruppe frem for at vente på årelange undersøgelser af hvert enkelt stof for sig.
Det slås vi for i den igangværende reform af EU-kemika-
liepolitik. Men vi er oppe imod stærke kræfter, som mener, at enhver tvivl om et stofs farlighed skal komme industrien til gode. Indtil lovgivningen bliver bedre, kan vi som forbrugere købe miljømærkede varer, PVC-fri varer og elektronik uden bromerede flammehæmmere.

Christian Ege
sekretariatsleder
Det Økologiske Råd

Skuffede feminister
Efter en opløftende, inspirerende eftermiddag i selskab med den norsk-amerikanske forfatter Siri Hustvedt, der udover at tage sit publikum med storm, også selv gav udtryk for at befinde sig i godt selskab fredag den 8. november på KVINFO’s bibliotek, er det noget af en kold tyrker at skulle læse i Informations dækning, at Siri Hustvedt ’skuffede feministerne’.
Da intervieweren Leonora Christina Skov spurgte Siri Hustvedt, om hun opfattede sig selv som feminist, svarede hun klogeligt, at det afhang af definitionen. Feminist i forhold til kvindernes kamp for lighed, ja, men nej, i forhold til den feminisme, der går ud fra, at kvinder er bedre end mænd. Så ja og nej, lød Siri Hustvedts klare og argumenterede svar. Intervieweren lod svaret stå, ikke én blandt publikum tog emnet op.
Om der i fredags skulle sidde en enkelt skuffet feminist tilbage og ærgre sig over svaret, skal jeg lade være usagt. Men publikums begejstring taget i betragtning er det langt mere sandsynligt, at det er Nikolai Thyssens forventninger til feminismen, der blev skuffet. Jeg vælger den positive udlægning, at han formentlig var i god tro.

Elisabeth Møller Jensen
Centerleder for KVINFO

Omskæring
Forklaring udbedes.
Hvordan kan imamerne
på den ene side hævde, at Gud/Allah er almægtig og
ufejlbarlig og så på den anden side tillade sig at rette på (læs: omskære) hans skaberværk?

Jesper Saxgren
Sletmadevej 7, Egtved

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her