Læsetid: 1 min.

Ikke et ord om Firenze

Informations budskab til de unge er klart: Kast en brosten og kom i avisen, overhold spillereglerne og bliv ignoreret
Debat
21. november 2002

Avisdækning
Den 6.-9. november afholdtes European Social Forum i Firenze. Dette mega-træf (59.000 registrerede) var den europæiske opfølgning på World Social Forum, der to gange er blevet afholdt i Porto Alegre i Brasilien. Fællesnævneren var kampen mod nyliberalisme, mod racisme og mod krig.
Forum’et kulminerede med den gigantiske anti-krigsdemonstration lørdag – alvorligt og festligt og 100 procent fredeligt. Ingen sympati med Saddam Hussein, men sympati med det hårdt prøvede irakiske folk; og foragt for en amerikansk regering, der hellere skulle bygge vindmøller end søge kontrol med Mellemøstens oliekilder.

Total tavshed
Information benyttede lejligheden til total tavshed. Ligesom efter demonstrationen i Barcelona for et år siden: 400.000, men ikke et ord. Ved demonstrationerne i Laeken (Belgien) for et års tid siden blev det derimod til hele to billeder med vindues-knusning, under det ene med teksten (efter hukommelse): »50.000 demonstranter drog hærgende gennem Laeken«. Det dækkede over at en håndfuld bøller havde lavet ballade, efter at demonstrationen var afsluttet. Firenze og Barcelona havde begge den ’fejl’, journalistisk (og politisk?) set, at der ikke var skygge af vold og ballade.

Alternative medier
At European Social Forum falder uden for Informations journalistiske eller politiske dagsorden, skal jeg ikke blande mig i. Det har i nogen tid været klart, at vi må søge til alternative medier, hvis vi vil have informationer om – jeg mener ikke kampagner for – kritiske aktiviteter på græsrodsniveau i Danmark eller Europa.
Men det er et problem, at Information fortier en af de største fælles-europæiske demonstrationer i nyere tid, – en demonstration, der fyldte aviserne i de syd-europæiske lande. Problemet er at det gør det hulens svært for os at forklare de unge i f.eks. Globale Rødder, at det herskende demokratiske system – som jeg selv elsker – giver mening og giver dem en chance. Informations budskab til de unge har været klart: Kast en brosten og kom i avisen, overhold spillereglerne og bliv ignoreret. Hvis man ikke kan trænge igennem, når man er 700.000-800.000, hvornår så?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her