Læsetid: 2 min.

Se dog på socialgruppen

Dét at blive et helt menneske kræver bl.a. at man har nogle sunde og trygge opvækstvilkår
Debat
13. november 2002

Etnicitet
Hvis man i 1910’erne eller 20’erne havde lavet statistik over, hvem der oftest havde misbrugsproblemer, oftest slog deres børn, levede i de dårligste boliger, havde den ringeste sundhedstilstand, voksede op med ringe skolegang og ingen uddannelse, oftest var uden arbejde og oftest blev stillet for en dommer og dømt for et kriminelt forhold – så ville mønstret utvivlsomt være det samme som i dag: Der er en nøje sammenhæng mellem sociale (opvækst)vilkår og chancerne i tilværelsen. Det gælder både, når vi ser på succeserne og på alle dem, der f.eks kommer i fængsel, får overførselsindkomst hele livet eller på anden vis havner på et samfundsmæssigt sidespor.
I dag har Danmark af en række forskellige årsager fået et nyt fattigdomsproblem. De socialt dårligst stillede er ofte borgere af anden etnisk oprindelse end dansk. Derfor ser vi også mange af de ’klassiske’ sociale problemer med arbejdsløshed, dårlig uddannelse, ghettoisering i socialt boligbyggeri og overrepræsentation i kriminalitetsstatistikkerne blandt indvandrere, flygtninge og deres efterkommere. Vi taler om det man tidligere ville kalde socialgruppe 5.

’Etnificering
Det vigtige er ikke den etniske baggrund, men den almindelige overrepræsentation af socialgruppe 5 i f.eks kriminalitetsstatistikerne.
Jeg vil derfor kraftigt advare imod den ’etnificering’ af debatten, som i årevis har hærget den danske offentlighed. Langt de fleste af de problemer, vi i dag møder blandt danskere med anden etnisk baggrund, er kun alt for kendte sociale problemstillinger. Det gør dem ikke mere acceptable – hverken fra den ene eller anden synsvinkel: SF mener ikke at sociale problemer er mere acceptable, fordi de i stigende grad rammer mennesker med anden etnisk oprindelse. Og en kriminel handling er hverken værre eller bedre, fordi den begåes af en borger med anden etnisk oprindelse. Så enkelt kan det siges. Den negative sociale arv gælder for alle – i alle samfund. Det er derfor tankevækkende, at regeringens oprustning mod den negative sociale arv slet ikke medtænker at den efterhånden dårligst stillede gruppe i Danmark!
At familier med anden etnisk baggrund også har særlige typer af problemstillinger inde på livet, er imidlertid hævet over enhver tvivl. Tilknytning til f.eks arbejdsmarkedet er i en række tilfælde yderligere vanskeliggjort – både pga. af sproglige og faglige kompetenceforskelle – men også pga. fordomme og diskrimination.
For mig at se kræver dét at blive et helt menneske bl.a. at man har nogle sunde og trygge opvækstvilkår. Det kræver at man får reelle chancer i livet. Det kræver, at man kan nære en berettiget tiltro til, at man har en fremtid. Det kræver et samfund, som ønsker et samfund der er for alle. Har vi det som samfundsmæssig målsætning, står vi også bedre rustet til at tage konflikterne med reaktionære og fundamentalistiske kræfter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her