Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
14. december 2002


Glem ikke Tibet
I de sidste måneder har jeg gentagne gange i udenlandske medier (BBC, CNN) hørt repræsentanter for forskellige palæstinensiske grupper udtale, at palæstinenserne er det eneste besatte folk tilbage i verden.
Men Tibet har været besat i over 50 år, millioner af tibetanere er døde som følge af den kinesiske besættelse og tibetanernes rettigheder undertrykkes i mindst lige så høj grad som palæstinensernes dag for dag, ja tibetanerne har ikke engang selvstyre eller en leder, de selv har valgt. Palæstinenserne er i en forfærdelig situation, men den fastlåste situation i Mellemøsten må ikke få os og især ikke vores politikere og medierne til at glemme, at også Tibet venter på hjælp og støtte fra verden mod Kinas uretmæssige besættelse.
Hvornår opgiver vores politikere deres hykleriske holdning over for Kina og deres gemmen sig bag EU? Aldrig nogensinde må handelsinteresser stå i vejen for retfærdighed. Danmark kan sagtens klare sig uden Kina men kan Tibet klare sig uden os?

Charlotte Mathiassen
Jens Juels Gade 25, Kbh. Ø

Per Stig og Lossen
Per Stig Møller mener godt, at man kan sænke lossens beskyttelsesstatus i Estland »så man undgår at lossen angriber de små børn i Estlands villakvarterer«.
Per Stig Møller taler mod bedre vidende. Lossen angriber og spiser ikke mennesker. På den svenske hjemmeside www.de5stora.com kan man under overskriften »Hvor farlig er den?« læse: Overhovedet ikke! Der er i Sverige ingen kendte tilfælde, hvor en vild los har overfaldet et menneske. Der findes mange skrøner, men ingen dokumenterede tilfælde. Lossens natur er ved trusler at forholde sig afventende, og den angriber således ikke, men kan true, hvis man f.eks. går ind for at tage dens unger. Der er eksempler på, at hunde er blevet angrebet, men det er i næsten alle tilfælde i forbindelse med jagt på lossen. Lossen er sky og nataktiv, så det er meget få mennesker, der overhovedet har set en los. Den 8. januar 1999 blev en los opdaget i udkanten af Uppsala, og her så flere hundrede tilrejsende mennesker lossen.
Lossen lever af rådyr, harer, ren, ryper og andre vilde hønsefugle, og supplerer med ræv, gnavere og småfugle.
Man kan ikke forlange, at Per Stig Møller skal vide alt om lossen, men man kunne ønske sig, at ministeren rådførte sig med eksperter, inden han udtalte sig.

Christian M. Glahder
Kuhlausgade 7, København

Fri for nazismen
Det er vist tiden for lige at nævne, at 20 millioner sovjetborgere døde for at vi (og professor Bent Jensen) kunne undslippe nazismen.

Kurt Wissendorf Møller
Flintebakken 194, Risskov

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her