Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
7. december 2002


Foghs flugt
*Fogh vil hjemsende flygtninge fra Afghanistan – uden tanke på den afghanske fimbul-vinter. Det fraråder FN’s flygtningeorganisation UNHCR. Fogh hjemsender psykisk syge flygtninge fra Balkan, selvom UNHCR fraråder pga. manglende behandlingsmuligheder i hjemlandet. Regeringen Fogh er på flugt fra respektfuld dansk holdning til råd fra FN, på flugt fra menneskerettigheder og på flugt fra en humanitær holdning.
Ole Olsen, Roskilde

Think Nothing Day
I den omfattende dækning af den såkaldte ’Buy Nothing Day’ (29. november) er det af uforklarlige årsager helt undgået redaktionens opmærksomhed, at den pågældende dag – som generelt ignoreres af mennesker i Vesten – er en stor succes i et enkelt land i verden. Faktisk så stor en succes, at ’Buy Nothing Day’ i dette land fejres 365 dage om året.
Det pågældende land er Nordkorea. Jeg må gå ud fra, at Danmarks Aktive Forbrugere, Naomi Klein m.fl. må glæde sig over, at nordkoreanerne helt
har befriet sig for Nike’s og McDonald’s kommercielle tyranni – og det i en sådan grad, at selv de mest fundamentale livsfornødenheder er bragt uden for markedskræfternes herredømme. I hvert fald håndterer regeringen den årlige hungersnød med sloganet ’Lad os spise to gange i stedet for tre’. Den nordkoreanske befolkning har således en sjælden mulighed for at følge ’Buy-Nothing-Day’s’ opfordring om at »tænke over, om man egentlig har brug for alt det, man køber«. Det tænker de sikkert meget over, medens de piller bark af træerne.

Jesper Ib
Kastanie Alle 15, Åbyhøj

Skattestop for de velstillede
Skatteminister Svend Erik Hovmand bedyrer (27. november), at skattestoppet skam ikke gavner de velstillede mest. Men det kræver mere end almindelig behændighed at fordreje sandheden så meget. For virkeligheden er, at skattestoppet først og fremmest gavner de, der har de største indkomster og de største ejendomme. Regningen for disse skattelettelser til de velstillede betales af offentlige nedskæringer og mere brugerbetaling.
Det ved regeringen. Og det ved Dansk Folkeparti, der er regeringens og skattestoppets stensikre støtte. Dansk Folkeparti - der ellers ved festlige lejligheder forsvarer de små i samfundet - sagde tingene soleklart under en debat for nylig i Folketinget: Jo flere penge, man tjener, jo større gavn har man af skattestoppet.
Det er ærlig snak. Men det bliver det ikke mere sympatisk af. Men det ville klæde skatteministeren at vedkende sig tingene, som de er: Skattestoppet koster offentlige nedskæringer, og det gavner først og fremmest de velstillede.

Morten Homann
Stadion Allé 23, Århus C

El-aflad
Elforbrugerne hopper ikke på den syge idé om at betale mere for natur-el end forurenings-el. Men hvad får Naturfredningsforeningen til at hoppe på? Hvis man mener, forureneren skal betale, må holdningen da være, at natur-el skal være billigst. Det eneste, natur-elforbrugeren får ud af det, er et afladsbrev/’miljøcertifikat’. »Når pengene i kisten klinger, straks sjælen ud af skærsilden springer.«
Synes Naturfredningsforeningens ypperstepræster, man nu ikke mere kan være naturtilbeder uden at tro på fordummende-katolsk-middelalder-manipulation fostret i nyliberalistiske plattenslageres skrumpehjerner?

Eskild og Rèka Nielsen
Assensvej 310, Stenstrup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her