Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
2. december 2002


Tænk
Tænk, at det skulle være en borgerlig regering, der ændrede Danmark fra at være et retssamfund til at være en vasal-stat fjernstyret af KGB.

John Reynolds
Galgebakken Vester 4-17A
Albertslund

Er vi tyveknægte alle tilhobe?
I Gdansk fejer man stadig gader og fortove med koste. Ikke kun nye, som siges at feje bedst, men også den ældre model, som fortidens hekse fløj til Bloksbjerg på, gør stor gavn.
Fejerne får motion, og bl.a. derfor er overvægt og alle de deraf følgende sygdomme ikke Polens største problem. Der er ikke arbejde til alle læger, som staten gav uddannelse før jerntæppet gik op, og 200 dygtige speciallæger har nu fået arbejde i Danmark, hvor lægemanglen koster mange livet i en al for ung alder.
Vittige danskere har sparret på den meget dyre lægeuddannelse, og jeg må stille spørgsmålet: Betaler vi Polen et beløb på 200 x lægeuddannelse i dagens Danmark, eller er vi tyveknægte m/k alle til hobe her i Europas smørhul?

Niels Stubkjær
H.C. Lumbyes gade 10, Kbh. Ø

Kære Maria Kristiansen!
Det er stort set ligegyldigt om du er dansker, somalier, muslim eller kristen, eller for den sags skyld, akademiker.
Her i landet er det forbudt at lemlæste børn. De, der gør det alligevel, skal straffes.
I øvrigt ser jeg heller ikke ret gerne at Pastor Søren Krarups sorte middelalder blev genindført.

Carl Aage Christensen
Holmen 10, Vejle

Nu har vi nedturen
Med overgangen fra 1990’ernes halleluja-tid med påstande om Ny økonomi til 2000’ernes gode gammeldags nedtur, er der rejst forslag om ekspansiv finanspolitik. Nedture følger af ressourcefejlallokeringer.
Gennem 1990’erne holdt den amerikanske centralbank renten alt for lavt i forhold til, hvad de opsparede midler var til. Renten løj om fremtiden. Projekter iværksattes uden grundlag i virkeligheden og gav et kunstigt boom.
Nu har vi nedturen. Der sker en korrektion i ressourceallokeringen, hvor en mængde ressourcer tages ud af fejlprojekter og omallokeres til værdiskabende projekter. Det tager lidt tid. Det er en reparationsfase, og her er det vigtigt, at realiteterne er synlige, dvs. at priser og renter afspejler virkeligheden, så ressourcerne finder rette vej og skaber størst velfærd.
Ekspansiv finanspolitik vil sige, at den offentlige sektor giver flere penge ud end den kræver ind i skat. Pengene tages i stedet fra folks opsparing ved at sælge statsobligationer, og muligheden for korrektion gennem lån indskrænkes.
Hvis det offentlige ekspanderer midt i en tid med korrektion af ressourceallokeringen, vil nedturen tage længere tid og måske vil en bedre allokering ikke være opnåelig; nedturen fortsætter som i Japan de sidste 12 år med en serie offentlige indgreb.

Kristian Schmidt
Holsteinborgvej 14, Vanløse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her