Læsetid: 3 min.

Slå wc-brættet ned – igen

Kvindefrigørelse i historisk perspektiv
Debat
9. december 2002

Det’ da løgn
Tidligere var kvinder ikke spor frigjorte. Tværtimod. De blev temmelig undertrykt i det mandsdominerede samfund. F.eks. ku’ de ikke bare være sig selv. Nej, de havde værsgo at ligne den ideale kvinde og spille ærbare, søde og blide og osse være tiltrækkende, så mændene fik lyst til at knibe dem bagi og måske endda gifte sig med dem, så deres sociale position var sikret.
Kvinder var simpelthen aldrig go’e nok. Der var altid noget, der var forkert. Og dem, der var for kiksede og skæve og ikke ku’ lave om på sig selv og tiltrække en mand, de ku’ lisså godt gå i kloster eller blive guvernanter og kogekoner, eller osse ku’ de blive sypiger og få ødelagt øjnene, når de sad ved tranlampens skær og forsøgte at tråde den genstridige nål, mens de uægte børn lå derhjemme i alkoven uden vådt eller tørt. Og ku’ de ikke klare mosten, kom de på galeanstalt eller tog sig af dage i en gasovn.
Da det havde stået på i mange år, var der til sidst nogen, der syntes, at nu ku’ det være nok. Og de råbte op og gjorde vrøvl og krævede, at nu måtte kvinderne altså frigøres. Men det gik alt sammen temmelig trægt, for mange syntes, at det var noget pjat, og kvinder, de ku’ nu engang ikke køre bil og var nogen fjolser til at tænke ra-tionelt, fordi de var alt for flyvske og følelsesbetonede.

Sagen i egen hånd
Men så tog nogen stærke kvinder sagen i egen hånd og iførte sig lilla bleer og smed bh’en, fordi de hellere ville gå rundt med hængebryster end blive bedømt på deres udseende, og så kom der skred i tingene. Og de røg pibe og reparerede 2CV’en lisså godt som nogen mand, og de kvindelige værdier kom i højsædet, og hvis mændene blev chauvinistiske eller glemte at slå wc-brættet ned, ku’ de værsgo sove på sofaen og selv hente øl i køleskabet, når de blev tørstige.
I dag er kvindens stilling bedre end nogensinde før, og en hvilken som helst pige er skam go’ nok, bare hun har udseendet med sig og virkelig lægger sig i selen. Hun ka’ køre råddent i trafikken og vinde i ’Popstars’ eller blive biskop, og hvis man kniber hende bagi, ka’ hun kræve erstatning, hvis hun ikke synes om det. Og nutidens kvinder har masser af hjælpemidler til at blive den ideale kvinde: push-up bh’er og g-strenge og gel, der gør håret fyldigt og glansfuldt, og L’Oreal Plenitude, der bekæmper rynker og hudens seks andre ældningstegn, og plastikkirurger, der ka’ udrette mirakler med bryster og hofter og næser og kinder og ansigtsløftninger og fedtsugning. Der er midler mod uønsket hårvækst og strækmærker og appelsinhud, og der er slankepiller og fitness, og selv piger på 12 ka’ være med og yde deres bidrag til kvindekampen med mascara og bart maveskind og blærebetændelse i råkoldt vejr.

Virkelig frigørelse
Ja, med de muligheder, der er i dag, er der bare ingen undskyldning for ikke at være perfekt. Og de kiksede og skæve, dem, der ikke vil lave sig om, de er selv ude om det, og ka’ de ikke klare mosten, får de anoreksi eller bulimi eller ta’r livet af sig med piller.
Og hvem ved? Måske er der en dag nogle stærke kvinder, der synes, at nu ka’ det være nok og begynder at råbe op og gøre vrøvl og kræve, at nu skal vi altså virkelig ha’ den kvindefrigørelse!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her